Arandjelovac Okrugli sto udruzenje industrije mineralnih voda20 martUDRUŽENJE INDUSTRIJE MINERALNIH VODA OBELEŽILO SVETSKI DAN VODA

Udruženje industrije mineralnih voda je, povodom Svetskog dana voda, organizovalo skup kojem su prisustvovale kompanije, članice Udruženja i predstavnici Republičke direkcije za vode i Privredne komore Srbije.
Zorica Vukčević, predsednica Udruženja industrije mineralnih voda Srbije istakla je da će Udruženje imati poseban izazov da nastavi da zastupa interes članica u vrlo zahtevnom ekonomskom okruženju koje je teško za održanje proizvodnje i plasmana. Vukčević je naglasila da se mora skrenuti pažnja na problem konkuretnosti domaćih proizvođača mineralnih voda, koji su znatno više opterećeni nametima nego većina stranih proizvođača koji su prisutni i na tržištu Srbije. Udruženje će, prema njenim rečima, ove godine staviti akcenat i na značaj zaštite voda i odgovoran odnos prema raspoloživim resursima vode u Srbiji u čemu i država ima veliku ulogu.
Nataša Miljić, vršilac dužnosti direktora Republičke direkcije za vode je ukazala na značaj dugogodišnje dobre saradnje sa Udruženjem što je dovelo do određivanja iznosa naknada za vodu od 1,7% koji je znatno manji od očekivanih 5 do 7%. Republička direkcija za vodu je i dalje na raspolaganju za sva pitanja Udruženja industrije mineralnih voda kako bi ova industrija i dalje razvijala svoj potencijal.
Učešće u razgovoru tokom Okruglog stola uzeli su i Željko Maslovar generalni direktor kompanije Knjaz Miloš, Nataša Janjić, direktor kontrole kvaliteta kompanije Rosa Hellenic i Nenad Đukić, direktor kompanije Jazak – NIS, Gazprom njeft.
Svetski dan voda se obeležava u celom svetu svake godine, 22. marta, kao sredstvo fokusiranja pažnje na značaj resursa vode i zalaganje za njihovim održivim upravljanjem. Ovaj međunarodni dan preporučen je 1992. god. na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i razvoju (UNCED), a Generalna skupština Ujedinjenih nacija je imenovala 22. mart 1993. godine kao prvi svetski dan voda.

Povezana vest:  13. Evropska noć istraživača u Srbiji – Ulice pod svetlom nauke