FemPower

Beč: za „Fempower“- projekte 500.000 evra

U cilju povećanja udela žena u oblasti operacionog istraživanja i razvoja Privredna agencija Beča raspisala je konkurs podrške „FemPower 2015″. Udeo žena u oblasti operacionog istraživanja u Beču iznosi 24 odsto i najveći je u čitavoj Austriji. Ipak u glavnom gradu Austrije postoji želja da ovaj procenat u budućnosti bude još veći. „Nama u ovoj oblasti status quo-stanje nije dovoljno, konkursom „FemPower“ mi šaljemo jasan znak da se u našem fokusu nalaze istraživački projekti u kojima su žene glavni akteri“, objašnjava članica gradskog veća za ekonomska pitanja, Renate Brauner.

Povezana vest:  Otvoren muzej kompanije Philips u Ajndhovenu, holandska kraljica Beatriks simbolično upalila svetla

Poređenje sa brojem apsolventkinja u prirodnim i tehničkim studijskim oblastima (skoro 40 tj. 30 odsto) pokazuje da personalni resursi u okviru istraživanja i razvoja moraju da budu povećani. Poziv na konkurs „FemPower 2015″ bečke Privredne agencije adresiran je ciljano na istraživačke projekte bečkih preduzeća u kojima su prvenstveno zaposlene žene. Za najbolje projekte predviđene su premije u visini od 500.000 evra. Podneti projekti moraju da ispunjavaju najmanje jedan od sledećih kriterijuma: projekat vodi žena, na sprovođenju projekta su znatno angažovane žene, aspekti rodne ravnopravnosti imaju u okviru projekta posebnu važnost.

Povezana vest:  Završnica Sony World Photography Awards 2016

Rok za dostavljanje projekata je 14. septembar 2015. godine a detaljne informacije mogu se dobiti na stranici: http://wirtschaftsagentur.at/foerderungen.

PHOTO: Cvijeta Radović/COMPRESS