Savetovaliste za decu i roditelje ass dr Jelena Stojkovic Filpovic sa decom

Zaštita dečije kože – zalog za budućnost

U okviru nacionalne akcije za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“, Eucerin Srbija i BENU apoteke organizuju Savetovalište za decu i roditelje o odgovornom ponašanju na suncu. Tokom tri dana rada Savetovališta (od 24. do 26 jula u prizemlju tržnog centra „Ušće“) roditelji imaju priliku da razgovaraju sa dermatolozima, stručnim saradnicima akcije „Pregled za sve“, doc. dr Dušanom Škiljevićem i ass.dr Jelenom Stojković Filipović, sa Klinike za dermatovenerologiju, Kliničkog centra Srbije. Veliki broj roditelja pokazao je interesovanje da se detaljno upozna sa specifičnostima delovanja sunca na dečiju kožu, mogućim negativnim posledicama i pravilima ponašanja tokom izlaganja suncu u cilju prevencije štetnog UV zračenja.
„Zaštita dečije kože od negativnog dejstva UV zraka od ključnog je značaja za njihovo zdravlje. Dečija koža je drugačija i osetljivija od kože odraslih, tek od druge godine života pa nadalje počinje da razvija odbrambrene mehanizme protiv dejstva UV zraka, a deca mnogo više vremena provode izložena uticajima sunčevog zračenja. Zbog svega toga oko 80 odsto negativnog kumulativnog sunčevog zračenja pogađa našu kožu u prvih 18 godina života, a koža pamti sve, te posledice negativnog dejstva UV zraka, pored akutnog oštećenja kože, mogu biti i veoma ozbiljne i dugoročne“, objasnila je ass. dr Jelena Stojković Filipović.
„Stav Svetske zdravstvene organizacije je da je prekomerno izlaganje UV radijaciji ozbiljno pitanje javnog zdravlja i da ima veoma bitnu ulogu u nastanku raka kože. Aktivnostima poput Savetovališta za roditelje i decu, koje organizujemo u saradnji sa BENU apotekama, želimo da skrenemo pažnju roditeljima da prekomerno izlaganje dečje kože suncu predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje njihove
dece i da je stvaranje zdravih navika u pogledu zaštite od sunca zalog za budućnost“, rekla je Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija i naglasila da je jedan od primarnih ciljeva akcije „Pregled za sve“ upravo edukacije roditelja i dece o odgovornom ponašanju na suncu: „Cilj akcije „Pregled za sve“ je da svaki građanin Srbije bude informisan o načinima zaštite od štetnih uticaja UV zraka na kožu, a od posebnog značaja, u interesu poboljšanja opšte zdravstvene slike u Srbiji, je da svaki roditelj bude informisan koliko je važno da se deca do treće godine ne izlažu direktno suncu, da je stariju decu neophodno sklanjati sa sunca od 10 do 16 časova, kao i da je za zaštitu dečije kože neophodno birati preraparate specijalno formulisane za zaštitu dečije kože i nanositi ih pravilno, svaka dva sata i u odgovarajućoj količini.“
„Mogućnost da građanima pruži stručan savet privilegija je apoteke zahvaljujuci svakodnevnom kontaktu sa velikim brojem korisnika. Kontinuiranim edukacijama naših zaposlenih nastojimo da u svakoj od 103 BENU apoteke u Srbiji opravdamo poverenje koje nam je ukazano. Priliku da podržimo akciju „Pregled za sve“ kroz organizaciju Savetovališta u kome će roditelji imati priliku da od stručnih lekara dobiju kvalitetan i koristan savet o odgovornom ponašanju na suncu, prepoznali smo kao mogućnost da i na taj način aktivno učestvujemo u brizi o zdravlju naših stanovnika. Posebno nam je drago sto je savetovalište posvećeno zaštiti dečije kože, jer oni su naša budućnost. Naša želja, kao društveno odgovorne zdravstvene ustanove,je da ulaganjem u razvoj upravo ovakvih aktivnosti doprinesemo višem stepenu preventivne zaštite i razvoju svesti stanovništva o značaju samopregleda i redovnih lekarskih pregleda. Činjenica da su se građani već prvog dana odazvali u ovako velikom broju dodatno nas motiviše da nastavimo naše ulaganje u razvoj preventive u Srbiji kroz slične aktivnosti“, rekla je Svetlana Vuksanović Pintar, predstavnik BENU apoteka i istakla da će BENU apoteke ubuduće više koristiti iskustva ostalih apoteka ovog lanca u Evropi, kako bi farmaceutsku uslugu i zdravstvenu zaštitu unapredili do najvišeg nivoa.

Povezana vest:  U BEOGRADU OBELEŽEN „INKLUZIVNI DAN" – SVI SE SMEJEMO, ALI RAZLIČITO!

Akcija „Pregled za sve“, koju organizuju Eucerin Srbija i Fond B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u fokusu ima rano otkrivanje i prevenciju pojave raka kože. U okviru akcije već su preduzete mnnoge aktivnosti na polju informisanja svih starosnih i socijalnih grupa o preventivnim merama koje bi trebalo preduzimati kako bi se samanjio rizik neželjenog dejstva sunčevog zračenja na kožu.
Organizatori akcije iz Eucerin Srbija i ovom prilikom pozvali su građane da redovno obavljaju samopreglede svoje i kože članova svoje porodice i da se, posebno kada su deca u pitanju, obrate apotekarima za pomoć u odabiru i pravilnom korišćenju preparata za zaštitu od sunca. Stručni savet akcije „Pregled za sve“ razvio je liflet, koji se može naći u svim dermatološkim ordinacijama i u Eucerin partner apotekama, u kome su predstavljene detaljne informacije o faktorima rizika za pojavu karcinoma kože, samopregledu – kako se sprovodi i na koje promene treba obratiti pažnju, preventivnim merama zaštite, kao i pravilnom korišćenju preparati za zaštitu od sunca.

Povezana vest:  KOMPANIJA BAMBI NA FESTIVALU NAUKE