Jobst PID

Beč: humanost i solidarnost prema izbeglicama

Kako je glavni grad Austrije u kriznoj situaciji organizovan pokazuje odlična saradnja gradskih službi, Austrijske železnice, policije, nevladinih i humanitarnih organizacija: „Arbeiter-Samariter-Bund“, „Crveni krst“ i „Caritas“.

Stotine zaposlenih u gradskim službama zajedno sa brojnim volonterima i privatnim organizacijama doprineli su da se snabdevanje izbeglica koji pristižu na bečke železničke stanice odvija profesionalno i sa puno saosećanja.

Povezana vest:  Predlog da Teslina urna počiva u kripti Hrama Svetog Save

-Svim saradnicima našeg grada koji ovih dana neumorno pomažu izbeglicama želim da se zahvalim i izrazim veliko poštovanje za njihovo angažovanje – rekao je gradonačelnik Beča, Mihael Hojpl.

Operativni štab Grada Beča obuhvata krizni menadžment gradske uprave, sanitetski tim Grada, koordinatora za izbeglice, službu za medije, Savez bečkih bolničkih ustanova i vatrogasnu službu Beča. Medicinska pomoć obezbeđena je na železničkim stanicama, bolnice su stavile na raspolaganje slobodne prostorije za smeštaj izbeglica, organizovano je čišćenje sabirnih centara, saradnici gradske socijalne službe daju izbeglicama važne informacije na njihovim jezicima. Takođe je organizovano postavljanje mobilnih WC-a, odnošenje smeća, briga o higijenskim uslovima, informisanje javnosti, a Bečke linije prevoze izbeglice autobusima do njihovih prenoćišta.

Povezana vest:  I poznate zvezde u Ginisovoj knjizi rekorda za 2012.

-Beč je pokazao da humanost i solidarnost kod nas zaista postoji. Na to možemo da budemo ponosni – izjavio je gradonačelnik Beča.

PHOTO: Jobst / PID