Kafa ce doprineti da budete potpuno budni svezi

Osam saveta koji će vam pomoći da se razbudite i brzo ustanete iz kreveta

Miris i aroma koji razbudjujuŽelite da se lako i brzo razbudite, ustanete iz kreveta i budete potpuno spremni za novi dan? Nekoliko korisnih saveta vam može pomoći da ujutru, kao i u ostatku dana, budete puni energije, efikasni i produktivni:

1. Spavajte dovoljno. Steknite naviku da ležete i ustajete u isto vreme, čak i preko vikenda. Koliko je sna potrebno je veoma individualno, ali ako premalo spavate teško ćete ustajati i bićete mamurni. Budite realni pri određivanju vremena za odlazak u krevet i pridržavajte se svoje odluke. Soba u kojoj spavate treba da bude provetrena, a krevet i noćna odeća udobni.

2. Pred spavanje podignite roletne i sklonite zastore – neka vas prirodna svetlost probudi ujutru. Podesite alarm tako da vas budi muzika koju volite i koja kod vas podstiče dobru energiju i kretanje.

Povezana vest:  Nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija u Delta Cityju

3. Ostavite dovoljno vremena da se bez stresa potpuno razbudite, ustanete i pripremite se za dnevne aktivnosti. Ako sve radite na brzinu i niste dobro organizovani, dan će početi loše.

4. Dobro se protegnite u krevetu, naglo ustajanje može da vodi vrtoglavici i potrebi da se vratite u postelju. Najbolje je istegnuti se uz muziku koju volite. Sedite na krevet, popijte polako čašu vode, a u jutarnje rituale možete da dodate i lagane vežbe istezanja uz muziku.

5. Sada je vreme za vašu prvu šoljicu kafe. Polako i bez stresa uživajte u njenom mirisu i aromi. Osetićete kako se ceo organizam budi i dobija energiju. Instant kafa štedi vreme pripreme, nema težine i neprijatnog taloga. Ako najviše volite prirodni miris i ukus kafe, tako je i popijte. Ukoliko volite da obogatite njen ukus, najbolje je da koristite nerafinirani šećer od šećerne trske, a po želji dodajte mleko. Ako imate problem sa laktozom – mlečnim šećerom, koristite biljna mleka, bademovo, kokosovo ili sojino. Ušteđeno vreme možete posvetiti pripremi zdravog doručka, koji se često u žurbi zanemari i preskoči, što je veoma loša navika.

Povezana vest:  Otkrivena skulptura „Dafne” na Adi Ciganliji, urađena po crtežu Mome Kapora

6. Dobar početak dana uslovljen je i ličnom higijenom. Istuširajte se, koristite mirise koje volite, jer je dokazano da bude i podstiču energiju. Učinite da vam pritom sve bude pri ruci. Traženje raznih sitnica koje su ujutru neophodne pravi stres, a to želite da izbegnete.

7. Potrudite se da pred spavanje unapred pripremite šta ćete obući ujutru, koji su dodaci odeći, bilo da su u pitanju nakit, sat, marame ili kravate. Odredite obuću koju ćete nositi i pripremite sve što je potrebno da ujutru ponesete sa sobom. Odlična i vrlo praktična navika.

8. Vreme je za lagani doručak i, po želji, drugu šoljicu dobre kafe. Ne silite se da jedete mnogo ako nemate takav metabolizam, ali važno je nešto pojesti. Optimalan doručak može da se sastoji od integralnog tosta namazanog sa malo meda, jednog kuvanog jajeta sa kiselim mlekom ili čašom jogurta. Uz doručak na miru popijte još jednu šoljicu vaše omiljene kafe. Možete napraviti i mali ritual i podsetiti se letovanja uživajući u osvežavajućoj Frappé kafi koja se pravi od Classic instant kafe sa dodatkom mleka, šećera i leda, koja se takođe brzo sprema. Doručak će Vam obezbediti potrebnu snagu i energiju, a šoljica kafe će doprineti da budete potpuno budni i sveži, pomoći će varenju i potpuno podići nivo koncentracije. Sada ste spremni, puni energije za novi dan. Jutro je, a vi ćete biti efikasni i produktivni.

Povezana vest:  Balet Don Kihot u Sava Centru za decu bez roditeljskog staranja

Tekst: Branka Mirković