prajd setnja 2015Prajd uspešno i ove godine, prvi put Ponos trans osoba

U Beogradu su danas održane Parada ponosa 2015 i Ponos trans osoba, koje su protekle u mirnoj atmosferi, uz dobro rasploženje i karnevalsku atmosferu i jake policijske snage.
Okupljanje učesnika Ponos trans osoba počelo je u 11 sati u Pionirskom parku, a učesnika „Parade ponosa“ sat vremena kasnije kod zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, odakle su pripadnici LGBT populacije šetali ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija do Trga Nikole Pašića, gde je i zvanično završen Prajd.
Centralni deo Beograda je zbog održavanja Prajda bio zatvoren za saobraćaj, koji je normalizovan ubrzo nakon njegovog završetka.
Na čelu kolone bili su organizatori i kuma Parade ponosa Biljana Srbljanović, koji su nosili parolu „Moja prava, moji zahtevi“.
Učešćem u šetnji Paradu ponosa su podržali i ministri Jadranka Joksimović i Ivan Tasovac, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, šef delagacije EU u Srbiji Majkl Devenport, ambasador SAD Majkl Kirbi, poverenica za ravnopravnost polova Brankica Janković, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, švedska ministarka kulture i demokratije Alis Bah Kuhnke, šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević…
Ambasador SAD je poručio da Srbija, kao što se dobro ophodila prema migrantima, tako treba da se ophodi i prema pripadnicima LGBT zajednice, jer su oni takođe ljudska bića.
Za prvu kumu Parade ponosa Biljanu Srbljanović, kako je poručila na otvaranju, Prajd predstavlja našu tradiciju i ponos, a pozvala je sve učesnike da iskažu solidarnost sa izbeglicama.
Centar Beograda je u vreme šetnje bio obeležen zastavama duginih boja, a učesnici šetnje su za to vreme igrali uz muziku koja je puštana sa kamiona, koji je bio okićen šarenim balonima…
Prajd u Beogradu je, kako su na kraju poručili njegovi organizatori, podrška LGBT populaciji u celom regionu.
Njihova poruka je i da LGBT nikad neće da prestane da se bori za svoja prava član, a član Organizacionog odbora Boban Stojanović da je prezadovoljan ovogodišnjim Prajdom i da je to prva prava Parada.
Ovogodišnjom Paradom ponosa zadovoljan je i zaštitnik građana Saša Janković, koji je ocenio da je LGBT populacija u Srbiji osvojila danas pravo na okupljanje, te da smatra to velikim simboličnim korakom na još dugom putu ukidanja njihove diskriminacije.
Bez incidenata je završen i prvi Prajd transrodnih osoba, sa kojeg je upućen zahtev da im u dokumentima stoje fotografije kako se i osećaju – kao žene.
Transrodne osobe nosile su transparente na kojima je pisalo „Niko nije slobodan, dok svi nisu slobodni“, „Ja sam Jelena nisam Pera“…, a među okupljenima bilo je onih koji su već promenili pol, kao i pripadnika još uvek muškog pola, koji su po ličnom osećaju žene što si u pokazali garderobom, dugim kosama i šminkom
Policija je, kako su preneli pojedini mediji, uhapsila osmoricu muškaraca sa fantomkama zbog sumnje da su planirali napad na učesnike Parade ponosa, a među njima je i Uroš Mišić.
U Beogradu je, istovremeno sa te dve parade, održan protest grupe vernika, koji su u Bulevaru kralja Aleksandra poručili da ti skupovi nisu u duhu pravoslavlja.

Povezana vest:  Pampers Active Baby, savršena oprema za vašeg malog šampiona!

PHOTO: Antonio Ahel/ATAIMAGES