prajd setnja 2015Prajd bez incidenata s pozivom na solidarnost s izbeglicama

Svetske agencije objavile su danas vest da je u Beogradu više stotina aktivista učestvovalo u Paradi ponosa i pozvalo na solidarnost s desetinama hiljada izbeglica koje prolaze kroz Srbiju na putu ka Zapadnoj Evropi.
Agencija AP navodi da je Prajd u srpskoj prestonici održan zahvaljujući hiljadama pripadnika policije, koji su obezbeđivali centar od krajnje desničarskih ekstremista i huliganskih navijačkih grupa.
Američka agencija piše i da su u srpskoj „tradicionalno mačo kulturi, dosta prisutna antigej osećanja“, ali da su vlasti obećale da će ojačati ljudska prava, s obzirom na to da zemlja želi da uđe u Evropsku uniju.
AP dodaje i da su aktivisti poručili da migranti, kao i pripadnici LGBT populacije, traže svoja osnovna ljudska prava, da mogu da žive i rade slobodno.
I francuska agencija AFP istakla je, u izveštaju o beogradskom Prajdu, poziv na solidarnost s izbeglicama.
AFP navodi i da je srpska gej i lezbejska populacija održala prvu Paradu bez incidenata pre godinu dana, posle četiri godine pokušaja, što je ocenjeno kao test obaveze prema EU o zaštiti prava manjina.
AFP dodaje da su se aktivistima na Prajdu pridružili i neki srpski zvaničnici, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministarka Jadranka Joksimović, kao i aktivisti iz SAD, Velike Britanije, Švedske i drugih zemalja.
I ova agencija ocenjuje da je homofobija, inače, raširena u srpskom i drugim balkanskim društvima, ali da je, uz jako obezbeđenje, Prajd održan bez incidenata.
Vest o beogradskom Prajdu prenela je i hrvatska agencija Hina, pod naslovom „Prajd prošao bez incidenata, uz jako obezbeđenje“.
Hina piše da je reč o drugoj uzastopnoj Paradi ponosa u Beogradu, čije su pripreme praćene uz upadljivo slabu medijsku pažnju, što je doprinelo, kako ocenjuje, izostanku uobičajene politizacije tog skupa, a protivnici ostali uskraćeni za medijsku pažnju.
Hina dodaje i da su organizatori zadovoljni ovogodišnjih skupom.

Povezana vest:  Ledeno hladan Jägermeister: zagrejao poznavaoce vrhunskog provoda i još boljeg pića

PHOTO: Antonio Ahel/ATAIMAGES