spittelau-4-gr

Renovirana spalionica otpada Špitelau

Spalionica otpada Špitelau koja je dizajnirana u Hundertvaserovom stilu nedavno je počela sa radom nakon troipogodišnjeg renoviranja. Ovaj pogon je renoviran od početka 2012. godine, a uspešno završeni projekat je nedavno predstavljen u Beču i zvanično pušten u rad.

„Spalionica otpada Špitelau je tehnički usklađena za rad u narednim decenijama. Stepen učinka je povišen na 76 odsto, a proizvodnja struje je utrostručena. Energija dobijena od iste količine otpada se sada koristi mnogo efikasnije, a ovaj moderni pogon je centralni element našeg koncepta za životnu sredinu i preradu otpada u Beču“, navela je članica gradskog veća za životnu sredinu u Beču Uli Zima.

Povezana vest:  Veliki svetski foto konkurs prvi put u Srbiji - “Wiki Loves Monuments 2012”

Bečka Energija je u ovaj projekat efikasnije proizvodnje električne i toplotne energije investirala 130 miliona evra.

Postrojenje Špitelau sada godišnje preradi 250.000 tona otpada na najvišem ekološkom nivou, a 50 odsto godišnje proizvedene količine energije potiče iz prirodnih odn. obnovljivih izvora.

Sa prosečnom proizvodnjom od 120 gigavat sati struje i 500 gigavat sati toplotne energije ovaj pogon je drugi po veličini u Beču i glavni je snabdevač toplotom Opšte bolnice u Beču i u severnim i zapadnim bečkim opštinama.

Povezana vest:  Kim Kardašijan: Neću žuriti da postanem majka

Značajno efikasnije proizvedenom energijom se u austrijskoj prestonici toplotnom energijom sada snabdeva 60.000 domaćinstava, a električnom energijom 50.000 u odnosu na period pre sanacije kada je ova vrednost bila trostruko manja.

PHOTO: wien.gv.at