nina cackovic - onetwothree

METALAC POSUĐE DOBILO NOVO RUHO ZAHVALJUJUĆI MLADIM DIZAJNERIMA BALKANSKE DIZAJN MREŽE

Kompanija Metalac, organizacija Mikser i Balkanska dizajn mreža raspisali su ove godine regionalni konkurs „Nove uspomene / New memories“ za redizajn kultnih modela posuđa ove kompanije i njihov novi život u savremenom kontekstu.
Na konkurs je pristiglo 235 radova dizajnera iz celog regiona koji su kroz svoje viđenje kultnog posuđa u savremenom kontekstu udahnuli novi život legendarnim Metalčevim modelima šerpi, lončića i džezvi prisutnih u gotovo svim domaćinstvima na teritoriji bivše Jugoslavije.
Stručni žiri koji čine eminentni regionalni eksperti za grafički i industrijski dizajn i komunikacije: Slavimir Stojanović (grafički dizajner, Srbija), Ivana Borovnjak (industrijski dizajner, Hrvatska), Nikola Radeljković (industrjski dizajner, Hrvatska),Slobodan Jovanović Coba (grafički dizajner, Srbija), Jelena Matić (industrijski dizajner, profesorka Šumarskog fakulteta), kao i stručni timovi Miksera i Metalca izabrali su dobitnike tri glavne nagrade i četiri specijalna priznanja.

teja klec od vardara do triglava

Prva nagrada dodeljena je Nini Čačković iz Bosne i Hercegovine za kolekciju „ONE TWO THREE“, druga nagrada pripala je kolektivu Studiolav iz Grčke koji čine Loukas Angelou i Vasso Asfi, za rad „GRAPHITECTURE“, dok je treća nagrada otišla u ruke Jelene Bošković iz Srbije za rad „BIRDY NAM NAM“.
Specijalne nagrade sručnog žirija dobili su Teja Kleč iz Slovenije za rad „OD VARDRA DO TRIGLAVA“, Dženan Hajrović, Samir Mavrić i Sead Nailović iz Srbije za kolekciju „MODERN ETNO I RETRO“ i Ozana Ursić i kolektiv NJI3 – Tessa Bacharach-Krištofić, Dina Milovčić i Franka Tretinjak iz Hrvatske za rad „YU COOK“, dok je specijalnu pohvalu stručnog tima Metalac dobila Ana Ćuzović iz Srbije za rad „PAUNICA“.
Dobitnici glavnih nagrada osvajaju novčanu nagradu od 800 evra za prvu, 600 za drugu i 400 evra za treću nagradu, poklon set posuđa izrađen po nagrađenom rešenju, proizvodnju i prodaju limitirane serije u Balkan Design Store-u u okiru Mikser House-a, izlaganje proizvedenih uzoraka na Sajmu u Frankfurtu u februaru 2016. godine, kao i trodnevnu stručnu praksu u fabrici emajliranog posuđa u Gornjem Milanovcu. Autori radova koji su nagrađeni specijalnim priznanjima dobiće vredan set posuđa Metalac izrađen po njihovim rešenjima, izlaganje proizvedenih uzoraka po pobedničkim rešenjima na Sajmu u Frankfurtu u februaru 2016.godine, te jednodnevnu posetu Metalcu u Gornjem Milanovcu.
Širi izbor radova koji su privukli pažnju žirija biće predstavljen javnosti na izložbi „Nove uspomene“ koja se otvara u galeriji Mikser House-a 21. januara 2016.godine kada će se održati i svečana dodela nagrada pobednicima konkursa. Autore pobedničkih rešenja očekuje I učešće u Dizajn zoni Mikser festivala 2016.godine, dok će ljubitelji savremenog dizajna limitirane serije Metalac posuđa proizvedene po pobedničkim rešenjima moći da kupe u Prodavnici balkanskog dizajna u okviru Mikser House-a u Karađorđevoj 46 u Beogradu.
Konkurs je realizovan u saradnji sa Balkanskom dizajn mrežom koja za cilj ima podršku razvoju I promociji balkanskog dizajna, kao i podsticanje efikasnije saradnje između sektora dizajna i privrede u regionu.
Učesnici izložbe „Nove uspomene / New Memories“ / 21.januar, 2016. Mikser House:

Povezana vest:  Grand kafa Strong – idealna jača kafa i pokloni za vas!

Adnan Alagić i Bojan Kanlić (BiH) – POSUĐE SA KARAKTEROM
Aleksandra Gočanin (Srbija) –RAZIGRANA FAUNA
Ana Ćosović (Srbija) – IZ TESLINE KUHINJE
Andrea Prkić (Švajcarska) – UZMI, UZMI…
Damir Ličina i Rikardo Druškić (BiH) – IDENTITET
Daniela Lemić (Srbija) – NOVE USPOMENE 1 I 2
Dijana Lepojev (Srbija) – ŠOLJICE I ČAJNICI
Dorotea Kutleša (Hrvatska) – MOJA KOMBINACIJA
Dragana Kuprešanin (Srbija) – TIPO ŠERPE
Dragana Ljuboja I Marija Lukač (BiH) –U SAVREMENOM KONTEKSTU
Dragana Todorović (Srbija) – METALNO POSUĐE
Duoton – Slobodan Tonić (Srbija) – PLEMENITO
Emina Alić I Ena Hadžić (BiH) – NEW DOTS – NEW MEMORIES
Ena Dujmović (BiH) – LOKLAGIJA
Irina Stefanovska (Makedonija) – FAMILY
Jana Nenadić, Martina Kovačević ( Srbija) – FIGURAFA
Jelena Babić (Srbija) – IGRA / TRIANGLE
Jelena Vasiljević (Srbiji) – NICANJE / NA KRILIMA NOVIH USPOMENA
Laura Mrkša (Hrvatska) – KRUG 01
Maja Matas (Hrvatska) – #NEWMEMORIES
Marijana Stojanović (Srbija) – COLOR CHANGING COOKWARE
Marko Stojanović (Srbija) – EMOJI SERBIA PATTERN / MESIDŽ
Mia Bogavac (Hrvatska) – MIX&MATCH
Miloš Ćosović (Srbija) – ŠER:POTIC:ONS
Mirko Milanović (Srbija) – KULTURNA BAŠTINA SRBIJE
Saša Knežić (Srbija) – NOVI KORENI
Snežana Jeremić (Srbija) – AKSESOARI ZA POSUĐE
Strahinja Bugarski, Marko Oljača (Srbija) – LINIJA
Zoran Mojsilović (Srbija) – CRTICE / USPOMENE / VEZ

Povezana vest:  ODRŽANO TAKMIČENJE “PUZIJADA” U DELTA CITYJU