Poke-Bowl-Daily-Dish-Ahi

Specijalitet 2016. biće „poke bowls“

Svaka godina ima svoju kulinarsku tendenciju, pa tako i ova u koju smo tek zakoračili, a američka konsultantska firma Baum Whitemen, koja se bavi ugostiteljstvom, predviđa da će je obeležiti tradicionalno havajsko jelo „poke bowls“.
Reč je o specijalitetu na bazi sirove ribe. Jelo se originalno priprema od ahi tunjevine, ali može da se koristi i neka druga vrsta ribe.
Prema pisanju lista Courrier International, riblji filei se seku na kockice (poke) i ostavljaju da se mariniraju u mešavini od soja sosa, susamovog ulja i ljute papričice. Ribi se kasnije dodaju zdrave namirnice poput krastavca, luka, oraha makadamije, avokada, algi, manga…
Praktični aspekt ovog jela je u tome što svako može da s njim eksperimentiše u zavisnosti od namirnica kojima raspolaže, pa i ostataka hrane u frižideru.
„Poke bowls“ je navodno već jako popularan u Los Anđelesu gde ga sve veći broj restorana uvrštava u svoj meni.

Povezana vest:  Viktorija Bekam se opredelila za jogu