Izlozba nakita 5

Veliko interesovanje za izložbu italijanske bižuterije u Beogradu

Jedna od najatraktivniji izložbi u Beogradu otvorena krajem 2015. godine, „Lepota koja se nosi. Velika italijanska bižuterija“, izazvala je veliku pažnju posetilaca. Nekoliko hiljada ljudi pogledalo je ovu originalnu postavku u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu (Kneza Miloša 56).
Izložba traje do 2. februara, ulaz je slobodan. Posete su moguće radnim danima u dva termina: od 11 do 13 časova i od 15 do 18 časova, kao i subotom od 10 do 13 časova.
Izložba koja je pre Beograda obišla mnoge svetske metropole obuhvata preko 100 eksponata i predstavlja modno-istorijsko putovanje kroz poslednjih 150 godina. Posetiocima su na raspolaganju: ogrlice od stakla, perle, broševi, mesing i minijaturni mozaik, nakit od venecijanskog murano stakla; elementi od topljenog stakla i žice, nastali između 1940 – 1945. godine; minđuše na klip, tkanina i kristali iz 60-ih godina XX veka; ogrlice, beli metal i veštački dijamant iz 70-ih; pozlaćeni metal i štras, posebno obrađena plastika i još mnogo toga. Pored nakita izložbu sačinjava i raskošan scenski nakit u izradi ateljea Korbela iz Milana kreiran za Milansku skalu, a koji datira iz 30-ih godina XX veka, kao i naslovne strane modnih časopisa, uz posebno zanimljiv časopis „Bellezza“ (lepota), iz januara 1941. godine, sa Brunetijevim crtežima.
Kustos izložbe je Bjanka Kapelo, istoričarka juvelirstva i kostimografije, profesorka na IED fakultetu za dizajn u Milanu. Pokrovitelji izložbe su Muzej bižuterije u Kazalmađoreu i Fondacija umetničkih zanata Kolonji. Organizator izložbe je Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Povezana vest:  „Veliko srce" obradovalo školarce osnovne škole „Miloje Pavlović"

Više informacija na sajtu http://www.iicbelgrado.esteri.it/IIC_Belgrado/