aja jung skupstina

Beogradski festival igre od 19. marta do 10. aprila

Pod sloganom ?Sreća se igra?, trinaesti Beogradski festival igre, predstaviće publici od 19. marta do 10. aprila atraktivan izbor naslova sa svetske plesne scene, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. 
Ukupno 15 kompanija iz 13 zemalja, sa više od 30 koreografskih postavki, biće izvedeno u Beogradu i Novom Sadu. 
Festivalu prethode „Dani igre“ u Kinoteci, sa selekcijom nagrađivanih plesnih filmova, kao i brojne radionice, prezentacije i izložbe. 
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je da je Beogradski festival igre postao jedan od značajnih brendova Srbije, čiji je najveći kvalitet što svake godine osvaja novu publiku i pomera granice plesne i pozorišne estetke. 
Gojković je rekla da je zahvaljujući ideji i neizmernom energijom i entuzijazmom Aje Jung, osnivača i direktora festivala, BFI prerastao u prestižnu manifestaciju, koja je postala tradicionalna. 
-O tome najbolje sveodoči i odluka UNESKA da ga 2006. godine proglasi vodećim plesnim projektom u regionu Jugoistočne Evrope, nakon čega je usledio i prijem u Svetsku plesnu alijansu – rekla je Gojkovć, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije. 
Dodala je i da su impozantni podaci da je od osnivanja na festivalu predstavljeno skoro 250 postavki najvažnijih koreografa, da ga svake godine prati 20. 000 gledalaca, a iz godine u godinu sve više novinara iz zemlje i inostranstva. 
-U martu i aprilu ćemo biti svetska prestonica igre i baleta – rekla je Gojković. 
Podsećajući da Delegacija EU u Srbiji već četvrtu godinu sa ponosom podržava festival, šef Delegacije Majkl Devenport rekao je da je ovogodišnji slogan “Sreća se igra” zaista pun pogodak. 
-Vaš festival Aja zaista svake godine donosi sreću i radost u Srbiju – rekao je Devenport i dodao da Aja Jung i njen dinamičan mladi tim rade sjajan posao. 
-Srbija će biti centar svetske plesne scene, a BFI šalje pozitivnu sliku Beograda i Srbije u svet – rekao je Devenport čestitaući organizatorima na, kako je rekao, fantastičnom programu. 
On je naveo da je delegacija EU osetila potrebu da na naki način vrati sreću mladim igračima u Srbiji, i najavio master kurs klasičnog baleta za učenike baletskih škola u Srbiji, koji će biti održan od 2. do 8. marta, a držaće ga Marko Ferini jedan od vodećih pedagoga klasičnog baleta. 
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da je BFI važan za pozicioniranje Beograda na kulturnoj mapi Evrope i sveta, i poručio da će grad nastaviti da ga podrzava i ubuduće. 
On je pozvao Beograđane i njihove goste da posete Festival, dodajući da se nada da će ove godine biti i više od 22. 000 posetilica, koliko ih je bilo prošle godine. 
-BFI je brend po kome je Beograd postao prepoznatljivna kulturna manifetscaija na mapi sveta. To je način da promovisemo kulturu našeg grada i zemlje, i zato ćemo biti uz Festival i u godinama koje dolaze – poručio je Mali. 
Direktorka festivala Aja Jung istakla je da BFI ima obavezu da svakom svojom produkcijom, trupom, koreoghrafskom postavkom ostavi domaćoj publici makar komadić nekog dobrog i pozitivnog osećanja.
Kako je rekla, pravo je to što je ovogodišnji festival 13. po redu, bila inspiracija za slogan „Sreća se igra“. 
Konfrenciji za novinare prisustvovali su brojni ambasadori – SAD, Nemačke, Francuske, Italije, Švajcarske, Kanade, kao i predstavnici ambasada Grčke i Češke. 

Povezana vest:  Treći Effie u nizu za Plazmu