CLP 8141 resized

Peticijom „Siguran glas za osobe sa dijabetesom“ Dijabetološki savez Srbije obeležio Svetski dan zdravlja

Potpisivanjem peticije „Siguran glas za osobe sa dijabetesom“, Dijabetološki savez Srbije obeležio je 7. april, Svetski dan zdravlja, koji je Svetska zdravstvena organizacija, kao i čitavu 2016. godinu, posvetila borbi protiv dijabetesa. Ciljevi ove akcije su podizanje svesti o problemima i potrebama osoba sa dijabetesom kao i ukazivanje nadležnim institucijama Republike Srbije na potrebe adekvatnog lečenja i kontrolisanja dijabetesa.
Dijabetološki savez Srbije realizuje kampanju „Siguran glas“ sa ciljem podizanja svesti javnosti o mnogobrojnim problemima osoba sa dijabetesom, kojih u našoj zemlji ima preko 710.000. Peticijom „Siguran glas za osobe sa dijabetesom“ se od nadležnih institucija traži obezbeđivanje većeg broja pedijatrijskih endokrinologa za rad sa decom obolelom od dijabetesa, veća dostupnost tračica za merenja šećera u krvi za sve obolele o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kao i uvođenje novih lekova na listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koji predstavljaju najbolju terapiju za obolele od Tipa 2 dijabetesa.
Stela Prgomelja, potpredsednica Dijabetološkog saveza Srbije istakla je zadovoljstvo velikom podrškom koju su građanke i građani Beograda pružili osobama sa dijabetesom.
„Naši sugrađani su danas, na Svetski dan zdravlja, imali priliku da svojim sigurnim glasom za zdravlje podrže humanitarnu akciju koja za cilj ima isticanje problema i potreba osoba sa dijabetesom. Ovim putem im se zahvaljujemo na velikoj podršci. Osobe sa dijabetesom se svakoga dana suočavaju sa izuzetno velikim problemima, nedostatkom tračica za merenja šećera, nedostatkom novih lekova za tip 2 koji predstavljaju najbolju terapiju ove bolesti, nedovoljnim brojem pedijara endokrinologa i to moramo jasno reći. Stoga nastavljamo ovu akciju i u drugim gradovima Srbije, jer želimo da prikupimo 5.000 potpisa građana. Do sada smo „Sigurne glasove“ prikupljali u Nišu i Zaječaru, a u uskoro ćemo posetiti Kragujevac, Šabac i Novi Sad,“ istakla je Prgomelja.
Pored potpisivanja peticije, na štandu Dijabetološkog saveza Srbije svi zainteresovani građani mogli su da dobiju i individualnu procenu rizika za nastanak dijabetesa tipa 2, kao i da izmere nivo šećera u krvi. Tokom trajanja kampanje „Siguran glas“ organizuju se različite medijske aktivnosti, skupovi, promo štandovi, javne tribine i druge akcije kako bi se građani informisali o uzrocima nastanka dijabetesa i vidovima lečenja ove bolesti, ali i kako bi se skrenula pažnja javnosti na višestruke probleme sa kojima se osobe sa dijabetesom suočavaju u našoj zemlji.

Povezana vest:  Bijonse kreirala svoj prvi parfem