Soziales1

Beč: susret generacija i obavezan predmet „Socijalno učenje“

Koliko je socijalna kompetencija važna za napredovanje u školi i u poslu ali i u svim životnim situacijama pokazuje projekat u bečkoj Novoj srednjoj školi u opštini Zimering (Simmering). U ovoj školi je u svim razredima uveden obavezan predmet „Socijalno učenje“. „Cilj je senzibilizacija učenika za zajednički život bez konflikata svih starosnih grupa kao i različitih kultura“, kaže direktorka Andrea Pošner (Poschner). Iz ove ideje nastala je saradnja sa obližnjim domom za stara lica gde se praktično vežba „Socijalno učenje“.

Povezana vest:  Prijave za Exitov “Youth Heroes” konkurs do kraja nedelje

Od 2013. godine svakog četvrtka smenjuju se učeničke grupe koje posećuju stanare doma. Tokom poseta preovlađuju razgovori, zajedničko muziciranje i igranje ili bavljenje ručnim radom. Po lepom vremenu đaci i seniori odlaze na kraći izlet u prirodu.

Kroz sastanke mladih i starijih sugrađana različitog porekla i životnih vrednosti kao i različitih životnih priča smanjuju se generacijske razlike kao i predrasude. „Posebno nam je važno da podstičemo razumevanje, poštovanje i toleranciju kao i upoznavanje različitih profesija u oblasti negovateljstva“, objašnjava direktorka.

Povezana vest:  Deca sada mogu potražiti pravdu putem UN-a

Stanari doma reaguju veoma pozitivno na ovaj projekat „neki su čak i tužni kada tokom raspusta đaci ne dolaze u posetu“, kaže Pošner.

PHOTO: Martin Votava/ Stadtschulrat Wien