Inicijativa logo

Pacijenti u Srbiji se leče zastarelim terapijama – pogledajte šta oni misle o tome

U poslednjih pet godina na Listu lekova u Srbiji nije stavljen nijedan savremeni lek registrovan u Evropi, a za više od 150 zahteva čeka se odluka. Već u okolnim zemljama situacija je mnogo bolja – broj najsavremenijih lekova dostupnih pacijentima u Hrvatskoj veći je četiri puta, u Bugarskoj sedam, a u Sloveniji čak 12 puta. Mnogi pacijenti u Srbiji prepušteni su sami sebi kako bi pokušali da obezbede novac za neophodne lekove, dok su drugi prinuđeni da se leče zastarelim terapijama koje im neće doneti izlečenje.
Umesto stihijskih odluka države, potrebno nam je sistemsko, transparentno i efikasno rešenje za stavljanje lekova na pozitivnu listu. Potrebni su unapred utvrđeni kriterijumi zasnovani na naučnim dokazima kojima će se odrediti prioritet lekova koji će biti finansirani iz državnog fonda.
Preko 700.000 pacijenata okupljenih u „Inicijativi za inovativni pristup poboljšanju dostupnosti novih lekova u Srbiji“ traži uvođenje „Sistema za pragmatičnu procenu vrednosti (PVA sistema)“. PVA sistem bi definisao kriterijume za uvođenje novih lekova uzimajući u obzir potrebe svih pacijenata. U pitanju je brz, efikasan i jednostavan bodovni sistem i anti-koruptivni mehanizam koji jasno određuje prioritete za ulazak lekova na pozitivnu listu. U ime svih pacijenata u Srbiji, pozivamo državni vrh da razmotri usvajanje PVA sistema kako bi se ovaj problem što pre rešio.
Pomozite nam da raširimo ovu poruku i da učinimo da savremeni lekovi u Srbiji postanu dostupniji svima.
Poslušajte šta o ovom problemu pacijenti u Srbiji imaju da poruče državi: https://youtu.be/QvPwC7BmM_4

Povezana vest:  33. međunarodni sajma turizma počinje 24. marta