Pod motom „Otkrij svoje nesvesno“ Bečki turizam je od 16. do 18. juna na trgu Flatiron Plaza u Njujorku na neobičan način promovisao glavni grad Austrije, nudeći tzv. „Vienna Therapy“.

Sam događaj otvorio je niko drugi do praunuk Zigmunda Frojda, Dominik Frojd. Prolaznici su pozvani da zauzmu mesto na skulpturi poznatog bečkog uličnog umetnika Nychos-a i da uz pomoć merača moždanih talasa otkriju svoju nesvesne želje vezane za Beč. Nagrada za učešće bila je putovanje u Beč.

Povezana vest:  Čišćenjem Ade Ciganlije završena četvrta sezona projekta „Volim reku, a ti?“

Obično se psihoterapeuti bave čovekovim unutrašnjim bićem. U svojoj najnovijoj marketing-kampanji „Vienna Therapy“ Bečki turizam se poigrao ovom konvencijom i zavirio u unutrašnjost samog oca psihoanalize, Frojda.

U središtu pažnje bila je tri metra visoka, bela skulptura umetnika Nychos-a postavljena ispred zgrade Flatiron u Njujorku. Skulptura se sastojala od četiri metra dugog kauča i modela Zigmunda Frojda sa delovima njegovog mozga i skeleta. Prolaznici su pozvani da zauzmu mesto na kauču  i da se u slobodnoj interpretaciji pozabave Frojdovim delom kao i svojim nesvesnim željama koje se tiču Beča.

Povezana vest:  Puzijada u Delta Cityju

PHOTO: WienTourismus, BFA, Charles Roussel