Niveska Bozinovic Prekajski, direktorka Instituta za neonatologiju, Nevena Karanovic, drzavna sekretarka Ministarstva zdravlja,Natasa Djurdjevic, regionalna direktorka kompanije Coca-ColaRosa pomaže razvoj prve banke humanog mleka u Srbiji

 

U saradnji sa Institutom za neonatologiju, ROSA je osmislila i pokrenula projekat pod nazivom “Podrška razvoju prve Banke humanog mleka u Srbiji”. Cilj ovog jedinstvenog projekta, koji je podržalo Ministarstvo zdravlja, je kupovina najsavremenijih medicinskih aparata za obradu, kontrolu, čuvanje i distribuciju humanog mleka i dostavnog vozila kojim će se prikupljati mleko od potencijalih davalaca.

Zahvaljujući ovom partnerstvu, prevremeno rođenim bebama i bebama sa zdravstvenim problemima, koje su smeštene na Institutu za neonatologiju, biće omogućena najbolja i najzdravija ishrana – majčino mleko.

-U ovoj ustanovi godišnje se zbrine oko 1.000 beba. Neke od njih imaju samo 600 grama. Upotreba humanog mleka u ishrani najugroženije populacije novorođenčadi, kao što su prevremeno rođena deca, ima poseban značaj u prevazilaženju problema nezrelosti organa i u određenoj meri utiče na kvalitet preživljavanja. Zbog toga je značajno sačuvati svaku kap humanog mleka. S obzirom na to da nemaju sve žene mogućnost da doje, postojanje Banke humanog mleka i njeno uspešno funkcionisanje od neprocenjive je vrednosti. Zahvaljujući ovom projektu, koji je pokrenula Rosa, biće obezbeđena kontinuirana prirodna ishrana velikom broju novorođenčadi – izjavila je direktorka Instituta za neonatologiju Niveska Božinović – Prekajski.

Povezana vest:  Šta da radite ako ne možete da se kontrolišete blizu hrane

Projekat “Podrška razvoju prve banke humanog mleka u Srbiji” trebalo bi da se realizuje od juna do oktobra meseca ove godine i u tom periodu kupovinom ROSA vode u pakovanju od 1,5l svako može pomoći opremanje Banke humanog mleka.

-Opremanjem prve Banke humanog mleka Rosa želi da pomogne najmlađim pacijentima. U ove svrhe planiramo da sakupimo oko 30.000 evra. Pored moderne medicinske opreme koju ćemo nabaviti, a koja će olakšati prikupljanje mleka i njegovu što bolju obradu, čuvanje i distribuciju, planiramo da različitim aktivnostima podignemo svest ljudi o važnosti doniranja humanog mleka. Nadamo se da ćemo ohrabriti majke koje imaju višak humanog mleka da isto  doniraju, a onima koje ne znaju, pružiti informaciju kako i na koji način to mogu da učine – izjavila je regionalna direktorka kompanije Coca-Cola Nataša Đurđević.

Povezana vest:  Dečije umetničke radionice i proslava Uskrsa u UŠĆE SC

Inače, od ukupog broja rođene dece u Srbiji, izmedje 9 i 11 odsto rodi se pre vremena, a od toga dve trećine beba je teško bolesno. Pod prevremeno rođenom decom smatraju se devojčice i dečaci rođeni pre 37. nedelje, a najmanje preživele bebe u Institutu za neonatologiju imale su čak pola kilograma.