Svi gradovi se nalaze pred sličnim izazovima – manja sredstva u budžetu, sve veće potrebe a sve u cilju efikasnosti relacije troškovi-korist i održivosti.

Na sastanku načelnika gradskih uprava Bratislave, Budimpešte, Ljubljane, Praga i Beča 23. juna 2016. godine, održanom u Bratislavi dve teme bile su u centru pažnje: predsedavanje Slovačke Savetom Evropske unije od 1. jula i „Smart City“-strategije za gradove.

Povezana vest:  Turistička ponuda Južnoafričke Republike prvi put na Beogradskom sajmu turizma

Ono što Bratislava tokom svog predsedavanja želi više da uključi u evropsku raspravu su „Inovacije“, objašnjava načelnik gradske uprave Bratislave, Martina Maruska, koji je inicirao ovaj skup. „Inovacije u kombinaciji sa kvalitetom života predstavljaju osnovu za model ´pametnog grada´“ smatra Maruska.

Koje vizije i koje konkretne projekte ima Beč u okviru svoje „Smart City“-strategije i koji projekti su započeti u gradovima u okruženju bila su pitanja o kojima se u okviru skupa diskutovalo.

Povezana vest:  Dita Fon Tiz u Beogradu predstavlja novu čašu za martini

„Posebno značajni aspekti u okviru strategije ´Smart City´ u Beču su pre svega socijalna inkluzija i učešće građana. Jer se samo tako mogu dostići ambiciozni ciljevi u oblasti čuvanja resursa koristeći inovacije, a sve u cilju očuvanja kvaliteta života u gradu“, rekao je načelnik bečke gradske uprave, Erih Hehtner.