Bečko Dunavsko ostrvo će od 1. septembra do 9. oktobra biti u znaku pandi, čajnika i zmajeva. Kineski festival lampiona „China Magic – festival svetla“ predstavlja tradiciju dugu 2.000 godina, a u Beču slavi svoju evropsku premijeru.

Pripreme ovog festivala će trajati 40 dana, a već je 60 stručnjaka doputovalo iz Kine radi izrade komplikovanih svetlosnih atrakcija. Jedna od atrakcija, 50 metara dugačak svetleći zmaj, se već može videti na Dunavskom ostrvu. Radi organizacije festivala u Beč je dopremljeno 25km svile, 20 tona čelika i 18.000 LED svetala.

Povezana vest:  Praznični motivi na džemperima poznatih

Takođe se trenutno izrađuju 20m visoke replike Nebeskog hrama iz Pekinga i Bečke opere, kao i spomenik Johanu Štrausu od svile. Program manifestacije obuhvata različita tradicionalna izvođenja 35 plesača kineske Sichuan opere. Kineska muzika, maske, neizostavno „bljuvanje vatre“ će upotpuniti iskustvo za očekivanih 150.000 posetilaca.

Pre tri godine Festival lampiona je prvi put proslavljen van Kine, u Atlanti. Od 2017. godine planirana je organizacija evropske turneje festivala, a Beč bi trebalo da ostane stalna lokacija. Cena ulaznice u pretprodaji iznosi 22 evra.

Povezana vest:  Prikupljanjem starih novina „Očistimo svet"

PHOTO: Lighternity Culture Media GmbH