Kralj Harald Norveska kongehuset_portretter0206Govor norveškog kralja Haralda V o LGBT pravima i borbi za zaštitu izbeglica u njegovoj zemlji za veoma kratko vreme obišao je čitav svet, prenose danas mediji.

Britanski „Indipendent“ piše da je norveški kralj, govoreći pred oko 1.000 ljudi ispred kraljevske palate u Oslu, apelovao na svoju zemlju da prihvati „poverenje, solidarnost i velikodušnost“.

Od kako je koalicija desnog centra osvojila vlast 2013. godine, čime je okončana osmogodišnja vladavina laburista, došlo je do porasti desničarske i antiimigrantske retorike, navodi „Independent“.

Povezana vest:  Fenomenalne nagrade za pobednike foto konkursa Beogradskog Irskog Festivala

Tu koaliciju sada čine Konzervativna stranka, Napredna stranka i antiimigrantska partija koja je ranije upozoravala na „tajnu islamizaciju“ norveškog društva.

-Norvežani su imigranti iz Avganistana, Pakistana, Poljske, Švedske, Somalije i Sirije. Nije uvek lako reći odakle dolazimo i kojoj nacionalnosti pripadamo. Dom je tamo gde je srce. To ne može uvek da se poklopi sa granicama. Norvežani su i devojke koje vole devojke, momci koji vole momke i momci i devojke koji se vole – rekao je kralj Harald.

Povezana vest:  Počeo „Antico fest" u Delta Cityju

Osim toga, njegov govor sadrži i niz referenci na popularnu kulturu, pa su tako svoje mesto u njegovom obraćanju našli i norveški pevač, rok bend, Đ i kompozitor. Kako kaže, Norvežani slušaju sve njih.

-Norvežani veruju u Boga, Alaha, sve i ništa. Drugim rečima, vi ste Norveška. Mi smo Norveška. Nadam se da ćemo moći da se brinemo jedni o drugima i da ćemo moći da gradimo ovu zemlju na poverenju, solidarnosti i velikodušnosti – zaključio je norveški kralj, prenosi B92.

Povezana vest:  Školski karavan obilazi 100 škola u 14 gradova u Srbiji

Norveška je konstitutivna monarhija, kralj nema nikakvu stvarnu moć, njegova uloga je ceremonijalna. Kralj Harald je na norveškom prestolu od 1991. godine kada je nasledio svog oca.

PHOTO: Jørgen Gomnæs / The Royal Court