U okviru Bečkih dana koji se organizuju u Ljubljani 21. septembra najavljeno je predstavljanje i degustacija najveće Saher torte pripremljene prema originalnom receptu Franca Sahera iz 1832. godine. Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i članica vlade grada Beča, Renate Brauner, zasećiće tortu tešku 600 kg i prečnika 3,5 m u Stritarjevoj ulici u centru Ljubljane, a 10.000 komada ovog bečkog specijaliteta biće podeljeno među posetiocima manifestacije.

Povezana vest:  TUBORG ULTIMATE SUMMER, Zakintos - prva destinacija Tuborg lanca zabave!

Za izradu torte biće upotrebljeno 2.000 jaja, 50 kg brašna i putera, 40 kg kristal šećera i šećera u prahu, 45 kg raznih vrsta visoko kvalitetne čokolade, oko 80 kg marmelade od kajsija i 200 kg glazure. Uz originalnu Saher tortu se služi šlag, pa će biti pripremljeno 300 kg šlaga. Šest poslastičara iz Saher Hotela u Beču će pripremiti najveću originalnu Saher tortu na svetu, a zbog njene veličine glazuru će nanositi uz pomoć specijalne visoke konstrukcije izrađene za ovu priliku.

Povezana vest:  Džej Zi najavio memoare

Recept za originalnu Saher tortu  je strogo čuvana tajna više od 180 godina i u celosti je poznata samo glavnom poslastičaru Hotela Saher i još dvojici poslastičara koji su već dugo godina deo njegovog tima. Svaki novi poslastičar pre zapošljavanja mora da potpiše klauzulu o poverljivosti.

PHOTO: Hotel Sacher Wien