Gde diskriminacija i netrpeljivost počinju? Šta je tu uzrok, a šta posledica, neka su od pitanja kojima su se bavili učesnici radionice održane u Kruševcu nakon promocije filma “SIGEMBR” povodom Međunarodnog dana tolerancije. Događaj je organizovalo udruženje Idejnet klub u saradnji sa Alternativnim centrom za devojke.

Zanimljivo je da je ovo kratko amatersko ostvarenje nastalo kao plod međusobne saradnje nekoliko zemalja u okviru projekta “Balkan without hate”, koji je kofinansiran putem programa Evropske unije Erazmus +. U ulozi nosioca projekta našla se organizacija iz Crne Gore 35 mm, dok na projektu učestvuju i Italija, Grčka, Estonija, Bosna i Hercegovina i Srbija, čiji predstavnik je pomenuta organizacija Idejnet klub.

Bitan momenat, kada je ovaj film u pitanju, je upravo korelacija učesnika i to da su oni stvarajući ovo delo postavili određena pitanja i pokrenuli potragu za njihovim odgovorima. Pitanja kao što su, kako to reagujemo, odnosno šta radimo kada primetimo nasilje i koliko puta smo sklonili glavu misleći da će time problem biiti rešen?

Povezana vest:  RETRO CHIC MODNI BAZAR @ GALERIJA EUROCENTAR, 14-16. juna

Tridesetoro mladih, koji su radili na ovom filmu, pokazali su realnu sliku današnjeg sveta iz perspektive jednog mladića, koji postaje svedok sveopšteg ludila društva, koje eskalira do te mere da postaje destruktivno po sve i po sebe samo, čime teži da se uruši i nestane.

Stavovi mladih u Srbiji

Učesnici su se mogli upoznati i sa rezultatima ankete na temu “Govora mržnje u Srbiji”, koja je sprovodena tokom leta ove godine, a u kojoj su učestvovali mladi uzrasta od 18 do 30 godina.

“Na ličnom nivou, bilo mi je važno da pored projekcije filma čujem stavove i mišljenja mladih ljudi iz Kruševca o tome kako doživljavaju mržnju; sa kojim oblicima mržnje se susreću, kao i način na koji percipiraju prihvatanje i toleranciju.

Povezana vest:  MOL Group pokreće takmičenje za studente Freshhh 2015

Iako je sama tema filma „Sigembr“ primarno fokusirana na ksenofobiju, pomenuta pitanja su bila prilično važna kako bismo uporedili mišljena učesnika radionice i projekcije filma sa rezultatima anonimne ankete,  koju smo na nacionalnom nivou, sproveli u avgustu ove godine.”, naveo je Vanja Rakić predstavnik Idejnet kluba.

Zabrinjavajuće je da je čak 89% ispitanika dalo potvrdan odgovor na pitanje da li smatraju da u njihovoj lokalnoj zajednici postoji neki oblik diskriminacije među mladima, dok je 97,4% njih primetilo govor mržnje na internetu. Ipak, ohrabrujuća je činjenica da su učesnici ankete, čak 72,6%, istakli kako se nisu saglasni sa konstatacijom da bi Srbija trebalo da bude država samo srpskog naroda i njih 72,9% nije saglasno se sa tim da normalan čovek priznaje samo tradicionalne vere kao što su, pravoslavlje, katoličanstvo i islam. Takođe, veliki broj ispitanika saglasan je u tome da je potrebno uložiti više truda kako bi došlo do smanjenja stepena diskriminacije među mladima.

Povezana vest:  HP i ove godine podržao „Međunarodni dan devojčica u IKT“

“Razlika u odnosu na anketu i mišljenja učesnika radionice je svakako bilo, što nam je poslužilo kao odličan orijentir za buduće aktivnosti i projekte. Cilj je da „ispipamo puls“ mladih širom Srbije kako bismo dobili što kompletniju sliku o tome kako mladi u različitim delovima Srbije vide problem mržnje u njihovom okruženju, koliko su spremni da prihvate različitosti i koja je njihova percepcija dešavanja na Balkanu u posleratnom periodu.”, dodao je Rakić

U skladu sa tim, planirano je da do marta sledeće godine, koliko traje projekat, bude održano još promocija filma u drugim gradovima Srbije kao što su, Kragujevac, Beograd, Niš, i Novi Sad. Sve planirane akcije možete pratiti na zvaničnoj stranici udruženja Idejnet klub,