skadarlijaOtvoren peti „Skadarlija fest“

 

Peti „Skadarlija fest“, tradicionalna manifestacija na kojoj posetioci mogu da vide kulturna i turistička ostvarenja Beograda i Srbije vezana za stari duh Beograda i etno tradiciju, otvoren je večeras u kući Đure Jakšića u Skadarskoj ulici.

Urednik „Skadarlija festa“ Gordan Ranitović rekao je da se ove godine manifestacija održava pod nazivom „Pokažimo svima šta Srbija ima“ i da je to jedan od retkih festivala koji neguje stari duh Beograda, doba Đure Jakšića, boemski život i sve što on sa sobom nosi.

Povezana vest:  Školski ranac i kičma dece školskog uzrasta  

Za zaštitnicu Skadarlije proglašena je glumica Vjera Mujović, dok je zlatnu plaketu za životno delo dobio direktor kuće „Šešir moj“ Vlada Ilić, poznat kao učesnik brojnih dobrotvornih manifestacija širom Srbije.

-Velika je čast i privilegija biti čuvar takve ulice. Ona nije specifična samo po duhu i poznatim imenima srpskog glumišta, pesništva i drugih umetnika koji su život proveli u Skadarliji, već i po strancima, koji, jednom kad dođu, uvek se vraćaju u boemsku ulicu – rekla je Mujović.

„Zaštitnica“ Skadarlije je dodala da je nastavila porodičnu tradicuju, jer su svi članovi njene porodice živeli u boemskoj četvrti prestonice.

Povezana vest:  Održana druga po redu humanitarna akcija „ALPHA Srećno drvce

Najviša priznanja za kulturna ostvarenja pripala su pesniku Jaši Grobarovu, pevačkoj grupi „Prelo“ iz Rakovice, kao i slikarki Sofiji Antonijević, za izložbu tapiserija koju posetioci mogu da vide naredne dve nedelje u Kući Đure Jakšića.

Pored te izložbe, posetioci će moći da vide i kupe suvenire starih zanata majstora Zvonka Ognjanovića, na temu „Skadarlija, sat i violina“, a kulinari koji su ovog proleća obilazili restorane predstavili su najbolje specijalitete.

Povezana vest:  ZA LJUBAVNI DAN MAXI IMA PLAN

Plakete „Zlatna desetka“ pripale su preduzeću „Višnjiča restorani“, kao i restoranima „Marinada“, „Orao“, „Zorba“ i „Šešir moj“.

U umetničkom programu učestvovala je pevačka grupa „Prelo“, orkestar „Šešir moj“, a glumici Ani Sakić pripala je čast da stekne titulu nove boginje vina.

Tradicionlani „Skadarlija fest“ organizuje Udruženje Skadarlija uz podršku brojnih prijatelja Skadarlije, pesnika, muzičara, novinara, kao i majstora kulinarskih veština.

Manifestacija se održava svake prve subote u julu, a svi zainteresovani će moći da uživaju u bogatom kulturnom programu i sutra.