Beč postaje sve popularniji grad za održavanje kongresa i konferencija. Bečka industrija uključena u organizaciju skupova mogla je da se pohvali sa milijardu evra prihoda u 2015. godini. „Geografski položaj, infrastruktura i stabilnost Austrije, kao i profesionalnost lokalnih kompanija doprinose ovom uspehu“, smatraju u Austrijskoj kongresnoj asocijaciji. Industrija koja je uključena u organizaciju skupova svakako je najznačajnija u Beču, gde je u 2015. godini organizovano 3.658 kongresa i konferencija. Broj noćenja kao rezultat organizovanih događaja skočio je za 13 odsto na 1,7 miliona.

Povezana vest:  TikTok, Roblox i video snimci igrica: šta su deca pretraživala u 2020-2021 godini

Bečka industrija uključena u organizaciju skupova osigurava 19.000 radnih mesta tokom cele godine. Prema navodima Bečke kongresne asocijacije učesnici kongresa i konferencija prosečno troše više novca nego turisti, pa su 2015. godine u proseku potrošili 534 evra po osobi i po danu. Taj iznos obuhvata troškove puta, noćenja, hrane, kongresa i kupovine. Učesnici skupova dnevno potroše 70 evra u kupovini.

Povezana vest:  FABRIKA DOBRE ENERGIJE - LIČNOSTI ŽIVOTNOG STILA 2012.

Statistika pokazuje da se pre svega povećao broj kongresa, a od 2011. godine čak za 48 odsto u celoj Austriji. Kongresi su takođe sve veći, pa su oni sa 10 do 100 učesnika najzastupljeniji u poslednjih pet godina, a 2015. godine činili su 60 procenata svih organizovanih skupova.

PHOTO: IAKW AG Marius Hoefinger