U okviru aktuelne ankete Evropske komisije o nasilju nad ženama jedna četvrtina ispitanika u Austriji izjavila je da poznaje žrtve porodičnog nasilja, a 88 odsto ispitanika je upućeno u načine pomoći i savetovanja koji su dostupni žrtvama nasilja. Sigurne kuće u Beču su centralno mesto za pomoć ženama koje su žrtve nasilja. Prošle godine su 672 žene i 691 dete zatražili pomoć i zaštitu u jednoj od četiri sigurne kuće u Beču. Grad je ove godine pokrenuo još jednu kampanju pod nazivom „Budućnost bez nasilja“.

Sandra Frauenberger, članica gradske vlade zadužena za integracije, ženska pitanja, zaštitu potrošača i kadrovsku politiku, naglasila je značaj sigurnih kuća u zaštiti od nasilja, pre svega u slučaju ranjivih grupa kao što su žene sa više dece, starije žene i žene sa migracionim poreklom. Žene koje su napustile svoju zemlju i prekinule kontakte sa bližnjima, nisu samo žrtve nasilja, već i izolacije. One ne poznaju grad u koji su došle, nisu upoznate sa uslugama i pomoći na koje imaju pravo i veoma im je teško da se osamostale. Sigurne kuće se ne bave samo zaštitom od nasilja, već rade vrlo direktno na polju integracije, jednakosti i emancipacije.

Povezana vest:  Tim Apatinske pivare pobedio na humanitarnom BELhospice turniru

Nakon boravka u sigurnim kućama ženama u Beču stoje na raspolaganju 54 takozvana prelazna smeštaja. U pitanju su stanovi koje žene i deca mogu da koriste dok ne nađu trajno prebivalište. Prošle godine je 106 žena i 117 dece iskoristilo ovu mogućnost. Oko 50 odsto žena uspe da nađe trajno prebivalište u toku jedne godine. U okviru sigurnih kuća nalaze se i savetovališta koja su neophodna, s obzirom na to da većina žena prvo zatraži pomoć u vidu anonimnog savetovanja ili pravnih informacija. U 2015. godini 14.155 poziva je upućeno savetovalištu, a u proseku je bilo 28 savetovanja nedeljno na licu mesta.

Povezana vest:  Uručena donacija kluba “Cinema” “Sigurnoj ženskoj kući” iz Beograda

Više od polovine korisnika usluga sigurnih kuća su deca i mladi, pa je neophodno fokusirati se i na njih. Za decu, koja moraju da prebrode psihičko i fizičko zlostavljanje, najvažnije je izgraditi pozitivne i sigurne odnose. Sigurne kuće su za žrtve nasilja mesta promene i životnih prekretnica. Da bi žrtve nasilja bile informisane o sigurnim kućama i svim vrstama pomoći koje su dostupne, ova tema mora biti prisutna u javnosti. Statistika je pokazala da se žene više obraćaju za pomoć, kada se u javnosti govori o ovoj temi.

Povezana vest:  HUMANITARNA AKCIJA Udruženja "Retro Chic" u saradnji sa Euro Centrom - Izložba unikata "Art in Fact"

PHOTO: PID / Martin Votava