Cirkus „Ringling Brothers“ u maju će posle 146 godina prekinuti da izvodi čuvenu predstavu „The Greatest Show on Earth“, saopšteno je danas.

Jedan od razloga za zatvaranje je smanjena poseta uz visoke troškove, rekao je Kenet Feld, direktor kompanije Feld ;entertejnment, u čijem je vlasništvu cirkus.

„Nije u pitanju samo jedna stvar. Ovo je bila veoma teška odluka za mene i za celu porodicu“, izjavio je Feld.

On je rekao da je prodaja karata opala u većoj meri od očekivane od maja 2016, kada je kompanija donela odluku da slonovi ne učestvuju u predstavama.

Povezana vest:  Nina Rajak – nova kolekcija snimljena na ulicama Pariza

Kompanija je u subotu uveče saopštila odluku zaposlenima u cirkusu, posle predstava u Orlandu i Majamiju, na Floridi.

Dva putujuća cirkusa „Ringling Brothers and Barnum & Bailey“ održaće 30 predstava do maja ove godine.

Cirkus sa egzotičnim životinjama, jarkim kostimima i akrobatama koji prkose smrti predstavljao je obeležje zabave u SAD od sredine 1800-ih godina. Deca su, međutim, od početka 20. veka sve manje zainteresovana za tu vrstu porodične zabave zbog filmova, televizije, video igrica i interneta.

Povezana vest:  Specijalna limenka povodom 145 zlatnih godina Staropramena

Porodica Feld kupila je cirkus Ringling 1967. godine, kada je predstava trajala skoro tri sata. Danas predstava traje dva sata i sedam minuta, a najduži segment je tačka s tigrom koja traje 12 minuta.

Slonovi iz cirkusa „Ringling Bros“ izveli su svoju poslednju predstavu maja 2016. godine, a odluka da se slonovi povuku iz ovog cirkusa doneta je delom zbog brige aktivista za prava životinja, a delom zbog promene u stavovima Amerikanaca.

Povezana vest:  Beč: Švarcenegerov potpis na aukciji

Aktivisti koji se bore za prava životinja odmah su pozdravili odluku cirkusa o zatvaranju.

Organizacija za zaštitu životinja PETA saopštila je da ta odluka „najavljuje kraj najtužnije predstave za divlje životinje na planeti“, i pozvala druge cirkuse sa životinjama sa slede primer, jer je ovo „pokazatelj promene vremena“.

PETA i druge grupe dugo su se protivile predstavama u kojima učestvuju životinje.