Prvi krug prijava za učešće u nacionalnom edukativnom programu Bitka za znanje, koji je namenjen deci osnovnoškolskog uzrasta i njihovim nastavnicima, završen je u ponoć 25. januara. Interesovanje za program je izuzetno veliko što potvrđuje podatak da se prijavilo 418 škola iz 129 gradova i opština iz svih krajeva Srbije.

Fond B92 je uz pomoć donatora, do ovog trenutka, uspeo da obezbedi sredstva za kupovinu 405 robota za 81 osnovnu školu preko 60 mesta širom Srbije. Pored donacije od 5 mBot robota po školi, na kojima će deca učiti programiranje/kodiranje, program podrazumeva i prethodnu obuku nastavnika  da robote koriste kao nastavno sredstvo, kao i učešće učenika u takmičarskoj ligi KODigranje. Planirano je da se podela mBotova i obuke za nastavnike koji su uključeni u program održe u drugoj polovini februara. Do kraja školske godine biće organizovana i dva takmičarska kola KODigranja, za decu od 5. do 8. razreda – jedno u martu i jedno u maju, sa održavanjem finalnog dela takmičenja početkom juna u Beogradu.

Povezana vest:  Počele prijave za AmChamps 8

Zbog velikog broja pristiglih prijava i nemogućnosti da se zbog manjka donatorskih sredstava sve zainteresovane škole u ovom trenutku uključe u program, Fond B92 poziva sve duštveno odgovorne kompanije, lokalne preduzetnike i pojednice da podrže Bitku za znanje, u cilju kupovine neophodnih količina mBotova za sve škole koje žele da učestvuju programu. Cena kompletnog seta od 5 robota, koji zadovoljava potrebe jedne škole, sa pripadajućim troškovima transporta, špedicije i isporuke košta svega 500e. Ovi savremeni nastavni alati, pomoću kojih uče deca širom sveta, obezbediće da i naši stariji osnovci steknu dragocena znanja i veštine neophodne za život u 21. veku.

Povezana vest:  Plivanje za Bogojavljenski krst na četiri lokacije u gradu

Svi raspoloženi donatori, nastavnici, roditelji, đaci biće u prilici da se tokom vikenda 28. i 29. januara od 11 do 19h u centralnom holu TC Ušće u Beogradu direktno upoznaju sa programom Bitka za znanje i načinom na koji funkcionišu mBot robotići. Posetioci će imati priliku da razgovaraju sa robotom Digijem, ali i da se kroz igru upoznaju sa osnovama programiranja i da sami upravljaju mBotovima koji će uskoro stići u naše škole.

Povezana vest:  SUPER DORUČAK ZA SUPER HEROJE

Bitku za znanje do sada su u vidu donacija podržali: Telekom Srbija, SGS, Uniqa osiguranje, Victoria Group, OSA, Henkel, Red Communications, Microsoft, a najveću donaciju za čak 10 škola obezbedila je kompanija Elixir Group.

Sve informacije u vezi sa akcijom dostupne su na sajtu bitkazaznanje.rs