ana_frank_muzejDnevnik Ane Frank kao strip

 

Muzej Ane Frank (Anne) objavio je danas strip verziju njenog dnevnika u nadi da će priča o njenom stradanju tokom Drugog svetskog rata dospeti do najšire čitalačke publike.

Predstavnica muzeja Anemari Beker (Annemarie Bekker) izjavila je da je novo izdanje namenjeno mladima koji možda ne bi bili zainteresovani da u klasičnoj formi pročitaju dnevnik jevrejske devojčice koja je umrla u nacističkom koncentracionom logoru.

Povezana vest:  Olimpijski centar „Jahorina” i Skijališta Crne Gore potpisali sporazum za unapređenje zimskog iskustva

Korišćenje tehnike stripa za ilustrovanje ozbiljnih istorijskih tema kao što je genocid, nije novina.

„Maus“ Arta Spigelmana (Spiegelman), strip (ili grafička verzija kako se još naziva ta forma) biografija njegovo oca koji je preživeo internaciju u Aušvicu, dobio je Pulicerovu nagradu 1992.

Biografija Ane Frank, čije je izdavanje odobrio njen muzej u Amsterdamu, urađena je u saradnji američkog autora Sida Džejskobsona (Jacobson) i crtača Ernesta Kolona (Colon).

Povezana vest:  Počeo novi ciklus takmičenja "Create the Future"

Njih dvojica su koautori i grafičkog bestselera o terorističkim napadaima u SAD 2001, pod nazivom „The 9/11 Commišion Report“.

Kasnije ovog meseca strip verzija dnevnika Ane Frank stiže u američke knjižare, potom u britanske, a planiraju se i prevodi na nemački, francuski i italijanski jezik.