Podizanje svesti građana, odlična ponuda u pogledu odstranjivanja otpada, stroge kontrole i kazne od strane nadzornog organa „WasteWatcher“ čine uspeh Beča kada je u pitanju čistoća grada. Kontrole i kazne su regulisane Zakonom o održavanju čistoće koji je izglasan u skupštini grada 2007. godine, a 2008. godine „WasteWatcher“ počinje sa radom.

„Naše mere za održavanje čistoće grada su uspešne i većina građana ih poštuje. Sada želimo da pooštrimo zakon kako bi bio još efikasniji. Činjenica je da svako može da izbegne kaznu, ako se pridržava zakona i svoj otpad kako je predviđeno odstrani u jednu od 19.000 kanti za smeće, 430.000 kontejnera za komunalni otpad ili na deponijama za smeće“, naglasila je Uli Zima, članica gradske vlade zadužena za životnu sredinu.

Povezana vest:  BRANKOW SLAVI ROĐENDAN

Kazne će biti povećane i iznosiće od 50 do 2.000 evra. Ovo je prvo povećanje kazni u periodu od devet godina, a prihodi od kazni se koriste za održavanje čistoće grada. Izmene zakona odnosiće se i na vode i gradski mobilijar kao što su klupe, hidranti, parkovi i drugo. Do sada su u zakonu bile definisane samo zelene i javne površine.

Povezana vest:  Veče meditacije sa Natašom Vukoje

Problem sa psećim izmetom na ulicama Beča drastično se smanjio. Studije su pokazale da se svakog dana 60.000 kesa sa psećim izmetom nađe u javnim kantama za smeće čemu su svakako doprinele i besplatne kese za izmet koje su postavljene na 3.453 lokacije u gradu. Odlaganje frižidera i ostalih električnih uređaja na trotoar ili zelenu površnu smanjeno je u odnosu na 2008. godinu za 64 odsto. Odlaganje kabastog smeća na nepropisan način smanjeno je za 41 odsto, dok 100 miliona pikavaca godišnje završi u javnim pepeljarama.

Povezana vest:  Počinje novi krug takmičenja za Henkel Art Award 2012.

PHOTO: Christian Houdek / PID