Šezdeset godina Pozorišta na Terazijama

sezdesetgodinaprOvog decembra Pozorište na Terazijama proslavlja izuzetno značajan jubilej. Pre šest decenija, 23. decembra 1949. godine osnovano je kao Humorističko pozorište, potom se od 1954. do 1959. godine zvalo Beogradska komedija, da bi spajanjem sa Beogradskim dramskim pozorištem, 1959. godine, postalo Savremeno pozorište. Konačno, u novoj 1975/76. sezoni postaje nezavisno i dobija svoj današnji, prepoznatljivi naziv – Pozorište na Terazijama.
Za šest decenija svog postojanja, jedino muzičko pozorište u regionu bilo je kuća u kojoj su igrali neki od najpoznatijih glumaca: Branka Mitić, Željka Rajner, Dragutin Dobričanin, Miodrag Petrović Čkalja, Mića Tatić, Vesna Predojević, Tanja Bošković, Danica Maksimović…
Angel Šurev, Bogdan Babić, Ilija Genić, Krešimir Paskutini, Milorad Miler, Mirko Šouc samo su neki od dirigenata na čiji su znak počinjale muzičke predstave. Raskošne i spektakularne koreografije stvarane su od strane domaćih i umetnika iz inostranstva renomiranog statusa (Vladimir Logunov, Jelena Vajs, Lidija Pilipenko, Miljenko Štambuk, Sonja Lapatanov, Čet Voker, DŽo Alegado, Mikele Merola, Mojca Horvat, Igor Barberić…) Reditelji koji su ostavili značajan trag u kreiranju repertoara jedinog muzičkog pozorišta bili su Jovan Gec, Soja Jovanović, dr Marko Fotez, Lola Đukić, Radoslav Dorić, Branko Pleša, Želimir Orešković i mnogi drugi.
U prvih dvadeset godina, repertoar Pozorišta činile su operete i komedije, a 60-ih godina počinju se izvoditi i prvi brodvejski komadi: „Oklahoma“ (1966), „Priča iz zapadnog kvarta“ (1968) i „Poljubi me, Kato“ (1969).
Danas je Pozorište na Terazijama pozicionirano kao autentična institucija kulture čije predstave mesečno pogleda više od sedam hiljada ljudi. Na repertoaru se nalaze hit produkcije „Cigani lete u nebo“, „Briljantin“, „Čikago“, „Maratonci trče počasni krug“, „Neki to vole vruće“, „Kabare“… dok se na sceni „Milenko Zablaćanski“ realizuju kabaretske predstave. Novine u repertoarskoj politici, koje se sprovode od 2000. godine, rezultirale su prvoklasnim produkcijama mjuzikla, dolaskom poznatih svetskih koreografa u pozorište i stvaranjem novog žanra – baletskih predstava od koji je „La Capinera“ osvojila nekoliko važnih nagrada. Poslednjih godina Pozorište na Terazijama realizuje uspešan koncept audicija za svoje nove predstave i na taj način daje jednaku šansu svim zainteresovanim umetnicima da postanu deo dramskog, baletskog, horskog ili orkestarskog ansambla.
Na Dan pozorišta 23. decembra, biće promovisana monografija posvećena ovom izuzetnom jubileju.

Povezana vest:  Na listi klijenata De la Rente još uvek nije Mišel Obama