ground-zeroRadnici na Nultoj tački iskopali olupinu broda

 

Radnici su na mestu nekadašnjih kula Bliznakinja u Njujorku, srušenih u napadu 11. septembra 2001. godine, iskopali ostatke broda dugog desetak metara za koji se veruje da datira iz 18. veka, prenosi BBC.

Arheolozi navode da je brod najverovatnije poslužio kao „šut“ za nasipanje i proširenje donjeg Menhetna prema reci Hadson.

Povezana vest:  TAG Heuer predstavlja redizajnirane Carrera Calibre 16 hronografe

Arheolog Moli Mekdonald se nada da će olupina, otkrivena u utorak, biti izvučena iz zemlje do kraja dana. Ona, međutim, strahuje da bi s ozbirom na njihovu osetljivost mnogi delovi mogli da budu uništeni tokom ove operacije.

-Uglavnom ih čistimo ručno jer su veoma krhki – kazala je Mekdonald, koja zajedno sa jednim kolegom radi na dokumentovanju artefakata otkrivenih na Nultoj tački.

Povezana vest:  Dijabetičari sada mogu na redovne kontrole i online

Na mestu srušenih kula Svetskog trgovinskog centra arheolozi su pre tri dana primetili zakrivljena rebra drvenog kostura broda i započeli sa otkopavanjem okolnog područja da bi na kraju otkrili delove broda čije su uzorke poslali na analizu kako bi se utvrdila njihova starost.

Nekoliko metara dalje, arheolozi su pronašli i poveće sidro za koje, međutim, nisu sigurni da pripada brodu.

Povezana vest:  Dečija predstava „Dambo" u Delta Cityju

Sada se utrkuju sa vremenom kako bi obavili analize ostataka broda pre nego što dođu u dodir sa vazduhom koji bi mogao oštetiti osetljivo drvo od kojeg je izgrađen.