U okviru projekta za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“, koji već tri godine organizuju Eucerin Srbija i Fond B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Udruženja dermatovenerologa Srbije, danas, u Novom Sadu, organizovani su besplatni dermoskopskih pregledi kože za sve zainteresovane građane.

U dijagnostičkom centru sa deset ordinacija, dermatolozi, stručni dermoskopisti iz Kliničkog centra Vojvodine i domova zdravlja iz Novog Sada, pregledali su veliki broj građana. Prema iskustvu prethodnih masovnih besplatnih pregleda organizovanih u okviru projekta „Pregled za sve“, do kraja dana trebalo bi da bude pregledano oko 600 građana.

Medijima su se, ovom prilikom, obratili  državni sekretar Ministarstva zdravlja Republike Srbije, doc. dr Ferenc Vicko, Nada Miletić Nevajda iz Eucerin Srbija i prim.dr Bojana Spasić, dermatolog-onkolog, iz Kliničkog centra Vojvodina.

„Svake godine u Srbiji, od melanoma, najopasnijeg raka kože oboli preko 600 osoba. To su alarmantni pokazatelji koji obavezuju i nas u Ministarstvu zdravlja da učinimo sve što je u našoj moći da se ovo oboljenje u što više slučajeva dijagnostikuje na vreme i da se unaprede mehanizmi ranog otkrivanja, koji uz adekvatnu medicinsku reakciju, u velikom broju slučajeva obezbeđuju potpuno izlečenje. Prevencija i rano otkrivanje su presudni, kada je u pitanju izlečenje raka kože. Ministarstvo zdravlja se zato zahvaljuje organizatorima projekta „Pregleda za sve“, Eucerinu i Fondu B 92, i pridružuje njihovim pozivima upućenim građanima da redovno, jednom mesečno, sami pregledaju svoju kožu i odlaze na redovne preglede kod dermatologa. Kada je zdravlje u potanju, ne postoje samo prava, već i obaveze, a obaveza svakog građanina je da, zbog sebe i svojih bližnjih, čuva svoje zdravlje i zdravlje svoje dece.  Prevencija raka kože, ne zahteva mnogo vremena. Osim samopregleda i pregleda kože kod dermatologa, neophodno je da adekvatno štititimo svoju, a posebno kožu male dece, od UV zračenja, koje je jedan od najvažnijih faktora rizika raka kože“, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja, doc. dr Ferenc Vicko.

Povezana vest:  dm poklon kartica – sve ono što bi jedan poklon trebalo da bude!

„ Veoma me raduje što su i Novosađani i Vojvođani pokazali veliko interesovanje da preventivno pregledaju svoju kožu. Nadam se da će oni koji su danas posetili naš dijagnostički centar, nastaviti da redovno odlaze na pregled kože. U toku jednog dana mi, naravno, ne možemo pružiti priliku za besplatan pregled kože svim građanima Novog Sada i Vojvodine, ali želimo da sve građane ovom aktivnošću motivišemo da odu u svoje domove zdravlja, pregledaju kožu i usvoje redovne samopreglede i preglede kože kao preventivnu naviku. Stručni dermoskopski pregledi kože sada su, zahvaljujući donacijama dermoskopa i besplatnim edukacijama za dermatologe u okviru projekta “Pregled za sve”, dostupni u svim domovima zdravlja koji imaju dermatološku praksu širom Vojvodine, kao i cele Srbije. Kliničkom centru Vojvodine, takođe  su donirani dermoskopi, a prvi kursevi iz oblasti dermskopije, osnovni i napredni,  organizovani su upravo u Novom Sadu”, rekla je Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija i dodala da cilj projekta „Pregled za sve“, jeste upravo prevencija, jer rak kože se,  za razliku od drugih karcinoma, može videti, a ako se otkrije na vreme u 90% slučajeva i potpuno izlečiti:“Zato već tri godine unazad, osim donacija dermoskopa, edukacija za dermatologe i besplatnih pregleda za građane sprovodimo i opštu kampanju informisanja javnosti o važnosti i načinima odgovornog ponašanja na suncu, koje je važno posebno kada su pitanju deca“.

Povezana vest:  Proteini nas programiraju, a sve počinje s majčinim mlekom

„U Srbiji se samo jedna petina melanoma, raka kože koji nosi najveći rizik po zdravlje, otkrije na vreme, za razliku od razvijenih evropskih zemalja gde se u preko 80 odsto slučajeva ovo oboljenje dijagnostikuje u ranom stadijumu kada je mogućnost preživljavanja 90 odsto. Jedan od razloga ove porazne statistike je veoma slabo razvijena svest o potencijalnoj opasnosti od negativnog sunčevog zračenja ili veštačkih izvora kao što su solarijumi. Moje kolege i ja primećujemo da se to sada menja, zahvaljujući upravo akcijama poput „Pregled za sve“, jer nam se obraća sve veći broj pacijenata. To potvrđuje i red za pregled koji vidimo danas ispred dijagnostičkog centra. Sa druge strane naši građani nisu imali naviku redovnih samopregleda kože, kao ni redovnih dermatoloških pregleda, što će, nadamo se biti promenjeno upravo aktivnostima kao što je ova danas u Novom Sadu. Zbog svega toga imam objektivne razloge da se nadam da ćemo mi lekari imati sve manje imati prilike da se, kao do sada,  skoro svakodnevno susrećemo sa uznapredovalim formama raka kože, kada su šanse za izlečenje mnogo manje, a u slučaju melanoma veoma male, i da ćemo sve češće sa pacijentima raditi na prevenciji”, objasnila je prim.dr Bojana Spasić, dermatolog-onkolog, iz Kliničkog centra Vojvodina.

Povezana vest:  Medeni mesec na Sejšelima za princa Vilijama i Kejt Midlton

“Jedan od važnih aspekata prevencije raka kože je odogovorno ponašaju na suncu, zato apelujemo na građane da štitte svoju kožu, a posebno kožu svoje dece jer se 80% negativnog kumulatinog efekta UV zračenja skupi do do 18 godine. Takođe, želimo da naši građani steknu naviku da redovno, sami ili uz pomoć svojih ukućana, samopregledaju kožu. Promene na koži su lako uočljive i ne treba čekati, već se odmah javiti dermatologu. To je najbolji način da na vreme otkrijemo rak kože, a samim tim i da ga uspešno lečimo bez posledica po zdravlje“, dodala je prim.dr Spasić.

Besplatni dermoskopski pregledi u okviru projekta “Pregled za sve” do sada su organizovani u Beogradu (2016. i 2017.godine), a nakon Novog Sada,  biće organizovani i u Nišu 29.maja.

Podaci dobijeni tokom pregleda u Novom Sadu biće dostupni nakon obrade izveštaja lekara i upitnika koje pacijenti popunjavaju pre pregleda. Za sada, Stručni savet projekta „Pregled za sve“ raspolaže podacima sa dvodnevnih dermoskopskih pregleda organizovanih 2016.godine na Trgu Republike u Beogradu kada je pregledana 1091 osoba. Tom prilikom je kod 11% osoba otkrivena sumnja na rak kože,  od toga 18 melanoma, 79 bazocelularnih karcinoma i 15 planocelularnih karcinoma. Takođe, 20% osoba upućeno je na redovne kontrole kod dermatologa zbog povišenog rizika za rak kože.