Drugi dan ovogodišnjeg, devetog po redu, Mikser festivala, u beogradskim silosima Žitomlina na Donjem Dorćolu, okupio je veliki broj ljubitelja dizajna, novih tehnologija, muzike, panela, vizuelne umetnosti i pametnih razgovora. Mnogobrojna pubilika sinoć je mogla je da uživa u koncertima na River bini engleskog benda Avalanche Party, E-play,  Disciplin A Kitschme, a nakon ponoći u muzičkom odabiru Kišobran ekipe. Na Squre bini muziku su puštali Ex – Yu Vinyl Diggers.         

Omiljena lokacija publike Mikser festivala i danas će ugostiti veliki broj vrhunskih imena iz oblasti arhitekture i dizajna, urbanog razvoja i planiranja, stručnjake novih tehonologija, angažovane umetnike i muzičare iz regiona i sveta.

 Ursula Läubli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, svečano je otvorila izložbu „New Perspectives“koja je rezultat fotokonkursa za mlade talente nastalog u saradnji Mikser festivala i Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji. Predmet fotokonkursa „New Perspectives“ je prikazivanje Srbije iz pozicije mlade osobe, uz potencijale za napredak i podsticanje za angažman i veću društvenu odgovornost.

Učesnici debate “Fabrike kulture” u okviru programske celine Mikser razgovori, Mateja Demšič, gradska pročelnica za kulturu iz Ljubljane, Igor Baković savetnik gradonačelnika za kulturu i znanosti Splita, Egbert Fransen direktor nezavisnog kulturnog centra Parhuis de Zwijger iz Amsterdama, francuski arhitektonski kolektiv Freaks Architecture iz Pariza, Andries Geerse iz Amsterdama, Marco Clausen iz Berlina i izraelski arhitekti Uri Reicher, Ronit Eisenbach i Lila Chitayat pokušali su da definišu odlične i neistražene potencijale koje kulturni sektor nudi kroz različite oblike partnerstva.

Povezana vest:  Coca-Cola inspirisala sve da budu Deda Mraz i usreće decu iz SOS sela Srbije

Danas sa početkom u 19h Mirko Ilić počasni gost Mikser festivala 2017 svečano će otvoriti putujuću izložbu plakata TOLERANCIJA. Ova izložba posetiocima Mikser festivala nudi jedinstvenu priliku da pogledaju 27 plakata renomiranih dizajnera iz celog sveta. Svaki od ovih plakata na svoj način, prikazuje toleranciju; temu koja je globalno veoma važna, posebno u današnje vreme. Posebna vrednost izložbe, pored veličine kustosa su i svetski autori čiji radovi će biti izloženi

Mirko Ilić je objasnio ulogu dizajnera u promociji tolerancije i uspostavljanju mira.

Početna ideja ove izložbe bila je pozvati poznate grafičke dizajnere da kreiraju plakate na osnovu njihovog shvatanja tolerancije na maternjem jeziku. Jedan od uslova bio je da se izložba postavi ujavnom prostoru, među građanima, a ne u umjetničkim galerijama. Svrha izložbe nije samo u plakatama, već u okupljanju i približavanju ljudi. Umetnici su oni koji prvi promovišu toleranciju i mir, te olakšavaju proces pomirenja, zaključio je Ilić.

Povezana vest:  REEBOK ZPUMP FUSION DONOSI REVOLUCIJU U TRČANJU

Otvaranjem “Digital Arts Expo Powered By Nordeus”, Mikser festival postao je na četiri dana centar digitalne umetnosti. Uz podršku najpoznatijih kompanija iz oblasti razvoja igara, specijalnih
efekata i video produkcije naredna četiri dana će obeležiti čak 30 predavanja, panel diskusija i radionica u silosima Žitomlina.

Svi obrazovni i izložbeni programi Mikser festivala su, kao I uvek BESPLATNI TOKOM ČITAVOG FESTIVALA. Dobrodošli ste da istražite izložbe dizajna, umetnosti, digitalnih tehnologija u magičnim silosima, slušate pametne Mikser i Nordeus razgovore, učestvujete u kreativnim I obrazovnim radionicama, dovedete klince da maštaju u Mikser Kids&Teen zoni, uživate u reci, pogledu, gigantskim projekcijama, druženju! Ulaznice postoje SAMO ZA VEČERNJI MUZIČKI PROGRAM NA RIVER BINI, i to tri od četiri festivalska dana (petak, subota i nedelja) dok su svi ostali muzički programi na festivalu, takođe besplatni.

Na River bini večeras nastupaju:

20:15h Bojana Vunturišević

Povezana vest:  Maniera na humanitarnoj aukciji u Londonu – pomoć deci u Tiršovoj

21:15h Zemlja gruva

22:30h Edo Maajka

23:50h Love Revolution Party /w Bang La Decks & Sagi Abitbul

 

III dan, 27.maj

Ulaz je besplatan za sve programe osim za muzički program na River bini. Ulaznice preko Gigstixa za program pre ponoći možete nabaviti po ceni od 600 dinara, a za program nakon ponoći po ceni od 999 dinara. Na ulazu za program pre ponoći cena iznosi 800 dinara, a za program posle ponoći 1200 dinara.

Kako doći do Mikser festivala?

Lokacija Žitomlin na kojoj se održava festival nalazi se na Dorćolu,
Dunavski kej 46, Beograd
Od ugla ulice Kralja Petra i Cara Dušana spustite se Dubrovačkom do
podvožnjaka.
Na izlasku iz podvožnjaka, skrenite desno kod Marine Dorćol i idite do
kraja puta.

Glavni orijentir su crveno beli fabrički dimnjak i silosi.

Radno vreme Mikser festivala je:

Četvrtak 25. maj od 17- 01 čas

Petak 26. maj od 17- 04 časa

Subota 27. maj od 12h – 06 časova

Nedelja 28. maj od 12h – 01 čas

 PHOTO: Marija Piroški