“Striporama 2017”, novo izdanje festivala stripa, ilustracije i pop kulture, održaće se od 10. do 13. avgusta u niškoj Tvrđavi u organizaciji “Nišville Jazz Festivala” i striparnice “Južni Darkvud”, a biće posvećen obeležavanju 30. godišnjice od izlaska prvog broja stripa “Dilan Dog” u Srbiji. Gost festivala će biti glavni urednik izdanja “Dilana Doga” Roberto Rekjoni. Njemu će se pridružiti i urednici srpskog izdanja – Marko Šelić Marčelo i Dušan Mladenović iz izdavačke kuće “Veseli četvrtak”, koja će za ovu priliku objaviti knjigu posvećenu Dilanu Dogu.

Povezana vest:  SARADNJA UNICEF-a I KAFETERIJE: Plava kafa za podršku mentalnom zdravlju mladih u Srbiji

Gosti “Striporame” će i ove godine predstavljati najuticajnije škole stripa – američku, francusku, italijansku i japansku. Na spisku gostiju festivala biće još jedna zvezda italijanskog stripa – Emiliano Mamukari, crtač Dilana Doga i koautor strip serijala “Siročad”, zatim Bojan Vukić, uzdanica francuskog strip giganta Delcourt, Igor Kordej, jedan od najcenjenjih i najangažovanijih evropskih strip crtača u ovom trenutku, talenti bugarske strip scene Todor Hristov i Diana Naneva, domaće mlade crtačke snage Velibor Stanojević (Well-Bee), Jelena Đorđević i Jana Adamović, Enis Čišić iz Sarajeva koji je sarađivao sa kućom „Marvel“, i ilustratorska legenda „Politikinog Zabavnika“ Boban Savić Geto.

Povezana vest:  Za nepunih nedelju dana trajanja donatorske kampanje „Sezona darivanja“ Fondacija Novak Đoković sakupila je skoro 2 miliona dinara, ali to nisu jedine dobre vesti. Osnivači Fondacije Novak i Jelena Đoković pozvali su sve ljude širom sveta da se pridruže donatorskoj akciji i doniraju novac za otvaranje novih vrtića u Srbiji, a oni će duplirati prikupljenu sumu. „Vaš poklon u okviru prošlogodišnje kampanje ulepšao je budućnost mnoge dece u Srbiji. Otvorili ste svoja srca i podarili im najdragoceniji poklon – kvalitetno rano obrazovanje. Zahvaljujući vama, danas više od 200 dece ima pristup kvalitetnom predškolskom obrazovanju. Inspirisani vašom humanošću i prelepim porukama, i ove godine želimo da dupliramo ukupnu sumu vaših donacija prikupljenih u ovoj Sezoni darivanja,“ izjavili su Novak i Jelena Đoković. Za ovu namenu za sve korisnike Vip, Telenor i Telekom mobilnih operatera otvoren je poseban humanitarni broj 2205, koji simbolično predstavlja datum Novakovog rođendana, a cena poruke iznosi 100 dinara, dok se donacije mogu uplatiti i preko linka https://fundraise.novakdjokovicfoundation.org/ Zahvaljujući prošlogodišnjim donacijama plemenitih ljudi širom sveta u okviru donatorske kampanje “Sezona darivanja”, ove godine Fondacija Novak Đoković otvorila je vrtić u Mačvanskom Prnjavoru u blizini Šapca. Renovirali su i opremili staru zgradu Doma Zdravlja koja je sada moderan objekat adaptiran za dečije potrebe. Više od 150 mališana iz Prnjavora, ali i ostalih sela iz okoline Šapca, prvi put je dobilo priliku da krene u vrtić. Takođe, obnovili su i opremili dodatnih 420 m2 radnog prostora koji pripadaju predškolskoj ustanovi „Dečja radost“ u Svilajncu i na taj način obezbedili dodatnih 75 mesta za mališane iz ove opštine i okolinih sela, a u procesu su i otvaranja vrtića u Inđiji. Sva sredstva prikupljena do 8. januara biće uložena u otvaranje novih vrtića u Srbiji, u organizaciji Fondacije Novak Đoković.

“Striporama”, takođe, organizuje i Školu stripa za najmlađe posetioce festivala.

Želja organizatora je da se u društvu renomiranih gostiju festivala fanovima, ali i potencijalnim umetnicima, približi najpre svet stripa i ilustracije, a sa njima i pop kulture. „Striporama“ je kombinacija neposrednog kontakta fanova sa omiljenim autorima (potpisivanje portfolija festivala, javni intervjui, izložbe), i umetnika sa njihovim poznatijim kolegama (tribine, radionice, predavanja). „Striporama“ je jedini festival na ovim prostorima koji ima zvanični portfolio, sačinjen od ilustracija gostiju festivala koje su urađene upravo za ovu priliku. Na festivalu će biti održana i berza strip izdanja.

Povezana vest:  Kim Kardashian namerava ponovo da stane na ludi kamen