Beogradski graffiti: duh i život ulice

grafitU okviru predmeta “Upravljanje kulturnim i umetničkim projektima” na Fakultetu za medije i komunikacije u petak, 25 decembra, u galeriji fakulteta u Zagrebačkoj broj 3, sa početkom u 18.30 održaće se izložba pod nazivom “Street” na kojoj će biti predstavljeni radovi street art umetnika koji se zove Lortek.
Projekat ima za cilj da duh i život ulice prenese u ovaj vrlo intersantam galerijski prostor, i da približi publici beogradsku grafiti scenu, koja je u poslednjih deset godina imala svoje uspone i padove, trudeći se svim snagama prati svetska grafiti događanja. Gudački kavrtet Wonder String i DJ Sleep će smelom kombinacijom zvuka naglasiti rad ovog umetnika.
Lortek je, svakako, jedno od imena čiji je rad doprineo razvitku i evoluciji grafita ne samo na beogradskim ulicama, već i u regionu. Neverovatna energija i dinamika slova je ono što čini njegov stil autentičnim. Kroz godine možemo pratiti kako se taj stil tranformisao i napredovao, a ova izložba je prilika da uhvatimo deo tih promena i uživamo u modernoj umetnosti u svom najsvežijem obliku.
grafit_1Lortek se bavi crtanjem grafita od 1998. godine i od tada je prisustvovao mnogobrojnim prestižnim grafiti okupljanjima i festivalima u Evropi na kojima je postigao odlične rezultate. Više puta je bio učesnik na jednom od najbitnjijh grafiti događaja“Meeting of Styles“, 2006. godine u Hrvatskoj i 2009. godine u Nemačkoj. Stalni je učesnik Balkan Express grafiti festivala koji se svake godine održava u Sarejevu. U martu 2009. godine učestvovao je u realizaciji murala za Muzej savremene umetnosi u Zagrebu. Član je holandske umetničke organizacije Hope Box koju vodi umetnica Rienke Enghart i sa kojom je širom Holandije učestvovao u raznim umetničkim dešavanjima. Bio je više puta učesnik na Belefu i Danima Beograda i svojim delima doprineo razvoju umetnosti u Beogradu. Da je njegov rad zaista šampionski, potvrđuje i to da je u avgustu 2007. godine u Kragujevcu učestvovao u obaranju Ginisovog rekorda u dužini grafita na platnu. 
Ipak, ništa nije bitnije za grafiti umetnika od same ulice. Ona je srž svakog uličnog umetnika. Lortekovi radovi krase mnoge zidove i samim tim unapređuju naše okruženje. Urbana sredina ne postoji bez grafiti umetnosti. Ona je ta koja joj daje dušu i u svaki urbani pejzaž unosi svežinu. Lortek je jedan od umetnika koji tome doprinosi; njegovi grafiti su ono što pravi razliku između grafiti umetnosti i onoga što to nije.
Uživajte!

Povezana vest:  Amstel interaktivna igra oduševila Beograđane