Najveći svetski iznajmljivač bicikala (Bike-Sharing) „ofo“ počeo je sa radom i u Austriji. Čuveni start-ap, koji su 2014. godine osnovali studenti u Kini, nudi inteligentan i fleksibilan transportni sistem za gradove. Osnivači su postavili cilj da podstiču ekološki saobraćaj i bicikl učine omiljenim transportnim sredstvom u gradskom saobraćaju. „Ofo“ predstavlja dopunu postojećem sistemu iznajmljivanja bicikala koji modernim i jednostavnim korišćenjem želi da privuče nove ciljne grupe. Usluga funkcioniše uz pomoć aplikacije i pametnog ključa i bez postojanja odgovarajućih stanica. Tako biciklisti mogu brzo i bez muke da pronađu, iznajme i ostave bicikle na zakonom dozvoljenim mestima.

Povezana vest:  Peti rođendan Fresh Corner koncepta MOL Serbia

Za početak će u Beču, u dogovoru sa Gradom, u 2. bečkoj opštini trajati jednomesečna test-faza sa 200 žutih „ofo“-bicikala. Tokom ovog probnog perioda Bečlije će bicikle moći da koriste besplatno. Kao i u svim drugim gradovima i u Beču će postojati „ofo“-služba koja će brinuti o dvotočkašima i raspoređivati ih na mesta gde postoji najveća potražnja.

Da bi se bicikl iznajmio potrebno je instalirati besplatnu aplikaciju, nakon čega se putem GPS-navigacije pokažu najbliža mesta gde se bicikli mogu iznajmiti. Bicikl se otključava putem QR-koda. Po završetku vožnje bicikl se može ostaviti na bilo koje dozvoljeno mesto za bicikle, bez odgovarajuće stanice. Korisnici koji bicikle ostavljaju na preporučenim mestima dobijaju bonuse.

Povezana vest:  Atraktivna ponuda samo u Eucerin® Partner apotekama

Po završetku test-faze korišćenje „ofo“-bicikala koštaće 50 centi za 30 minuta a plaćanje će se vršiti pomoću kreditnih kartica VISA ili Mastercard.

http://www.ofo.com

PHOTO: Sephan Doleschal