BermudaTriangleRešena misterija Bermudskog trougla
Prema rezultatima istraživanja dvojice australijskih naučnika, glavni krivac za misteriozne nestanke brodova i aviona u čuvenom Bermudskom trouglu je gas – metan!
Profesor Joseph Monaghan i student David May sa Univerziteta Monash u Australiji, na osnovu okeanografskih istraživanja, otkrili su da na morskom dnu u području između obale Porto Rika, jugoistočne obale Majamija i Bermuda, koje čine zamišljeni tajanstveni trougao, postoje značajne količine metan-hidrata i brojni tragovi erupcija.
U spornom tlu dešavaju se erupcije metana, koji posle tektonskih pomeranja izlazi kroz pukotine na morskom dnu i, oblikovan u velike balone koji se dodatno šire putuje prema morskoj površini.
Monaghan i May tvrde da takvi ogromni baloni, u trenutku kada izađu na površinu, mogu da prevrnu i velike brodove, a isti gas, kada uđe u motore aviona koji u tom trenutku lete iznad balona, može da uzrokuje teška oštećenja motora i rušenje letelice u more.
Tokom 60-ih godina prošloga veka istraživač mora Ivan T. Sanderson precizirao je i popisao sva mesta u svetu na kojima su zabeleženi misteriozni nestanci brodova i aviona.
Osim bermudskog trougla, konstatovao je Sanderson, slični su se neobjašnjivi nestanci dogodili i u nekim delovima Japanskog mora i Severnog mora, između kontinentalne Evrope i Velike Britanije.
Na svim tim mestima sprovedena su okeanografska istraživanja morskog dna, koja su potvrdila postojanje velikih količina metan-hidrata i tragova erupcija, koja su potvrdila tezu Monaghan i Maya – prenose svetske agencije.
Povezana vest:  Porša de Rosi menja prezime u DeDženeris