Kako tradicionalno stočarstvo može doprineti efikasnijoj zaštiti od poplava? Zašto višenamensko korišćenje određenog područja, odnosno kombinovanje šumarstva sa tradicionalnim stočarstvom može povećati ukupnu dobit i razvoj društva? Koliko močvarna staništa doprinose BDP, stvaranju novih radnih mesta i proizvodnji električne energije? Odgovori na ova i slična pitanja važni su koliko za zaštitu životne sredine, toliko i za ekonomski razvoj.

Upravo ove teme biće predmet regionalnog događaja na temu „Vrednovanje i ulaganje u biodiverzitet i usluge ekosistema za održivi razvoj – naučene lekcije i buduće smernice“, koji će se 17. i 18. aprila 2018. održati u Novom Sadu u Zavodu za zaštitu prirode Vojvodine (Radnička 20a) i to u vidu simpozijuma prvog, i okruglog stola, drugog dana.

Povezana vest:  Podravka - prehrambeni brend broj jedan u regionu

Cilj ovog regionalnog događaja je razmena informacija, iskustava i primera dobrih praksi među donosiocima odluka, planerima, praktičarima i istraživačima iz sektora koji utiču i zavise od životne sredine i ekosistemskih usluga. Na simpozijumu će, kako ukazuje i naziv događaja – naučene lekcije i buduće smernice, biti predstavljeni rezultati sprovedenih studija slučaja, s ciljem da njihovi zaključci i preporuke doprinesu donošenju odluka zasnovanim na novim saznanjima i podacima relevantnim za planiranje i upravljanje ekosistemima u Jugoistočnoj Evropi.

Povezana vest:  Devet namirnica za bolju koncentraciju

Dosadašnja istraživanja u regionu, kao na primer koliko i kakav kvalitet vode Neretve i Trebišnjice je potreban da se proizvede neophodna električna energija datog regiona, a koliko još može da se proizvede za izvoz i ostvari prihod za dato područje, ilustrovaće moguće (nove) modele doprinosa životne sredine razvoju elektroprivrede, poljoprivrede, turizma i sl. Koncept vrednovanja prirodnih resursa a kroz ekosistemske usluge nudi mogućnosti i za alternativne oblike finansiranja, odnosno kako životna sredina doprinosi racionalizaciji budžetskih sredstava i održivom razvoju.

Na okrugolom stolu, koji se održava dan nakon simpozijuma, očekuje se formulisanje regionalnih preporuka o ekosistemskim uslugama i njihovom vrednovanju za region Jugoistočne Evrope, čijim integrisanjem u razvojne planove se može obezbediti ekonomski rast i razvoj.

Povezana vest:  Festival frizura - “Hair Fair” u organizaciji Delta Cityju

Dvodnevni događaj organizuje Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – projekat Biodiverzitet (ORF BD) kroz potprojekat „Procena i vrednovanje usluga ekosistema (ESAV) u procesima planiranja i donošenja odluka“, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) a finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Događaj se realizuje uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije i u partnerstvu sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode.