U okviru projekta „NewHoRRIzon“ međunarodni stručni tim za mobilnost raspravljaće 23. i 24. maja u Beču o izazovima saobraćajnog i transportnog sektora u bečkom naselju Aspern, a u središtu istraživanja biće ispitivana mobilnost i njen budući razvoj.

Projektom se naglašava da istraživanje kao i razvojni procesi treba da budu dostupni svim građanima. Pored toga, stručnjaci ovim projektom promovišu svakodnevnu istraživačku praksu koja će za cilj imati istraživanja širom Evrope. Kada su u pitanju inovativna rešenja, nije važan isključivo tehnološki razvoj, nego i učestvovanje svih građana u njihovoj implementaciji. Čovek se uvek nalazi u središtu inovacija, a grad je onoliko „pametan“ koliko ga „koriste“ svi njegovi građani i profitiraju od njega.

Povezana vest:  Dejan Cukić i "Spori ritam" bend otvaraju četrnaesti Scena Fest u Inđiji

Kada su u pitanju inovativna rešenja u saobraćaju, Aspern važi za ispitivačku laboratoriju pametnog grada Beča. Jezerski grad Aspern je najveći evropski urbanistički projekat čija je gradnja započeta 2007. godine. U njemu je moguće da uz pomoć kartice iznajmite različite vrste bicikala ili da se provozate autobusima bez vozača. Takvi projekti stvaraju novu kulturu življenja u kojoj se neguje saradnja i podržava lokalna privreda. Isto tako se na taj način dolazi do lokalnih informacija o trenutnim projektima i ujedno saznaje mišljenje građana o njima.

Povezana vest:  Otkriven mehanizam koji objašnjava kako crno vino zaustavlja upale

 

Copyright:

Foto 1 – ©Pierre Salomé – „Aishuu“

Foto 2 – ©Christian Jobst / PID