hari_poter_nevidljivi_plastNaučnici napravili svileni plašt za nevidljivost, poput onog u Hari Poteru

 

Čitatelji knjiga o čarobnjaku Hariju Poteru (Harry Potter) setiće se svetlucavog plašta koji onome ko ga nosi daje moć da postane nevidljiv. Ova naučnofantastična ideja postala je bliska realnosti.

Naučnici univerziteta Tufts i Boston stvorili su mali „plašt za nevidljivost“ sačinjen od zlatom protkane svile.

Povezana vest:  Brz odgovor Princeze Katarine na apel za pomoć žrtavama trgovine ljudima

Komad platna veličine jednog kvadratnog santimetra izrađen je od jedinstvenog novog materijala poznatog kao metamaterijal i zasad funkcioniše samo pod terahercnim zrakama (T-zrakama). Ipak, naučnici se nadaju da će u skorijoj budućnosti isti princip biti primenjen na druge talasne dužine, pa i s vremenom na spektar vidljive svjetlosti.

Za razliku od većine materijala čije optičke karakteristike, poput boje, dolaze iz hemijskih sastojaka, kod metamaterijala karakteristike su vezane za fizičku strukturu, navodi „Discovery News“.

Povezana vest:  Lutka Barbika slavi 60. rođendan

U ovom slučaju naučnici iz Bostona su stvorili metamaterijal iz 10.000 zlatnih rezonatora na površini od 1 cm2 svile.

Naučni portal „Popular Science“ detaljno je opisao ostatak eksperimenta objašnjavajući da je „plašt“ pogođen terahercnim valovima, koji bi inače samo prošli kroz njega. U ovom slučaju otkrili su rezonancu. Zatim su u materijal ugradili svilu, kao biokompatibilan materijal.

Povezana vest:  Majli Sajrus želi da bude uzor mladima

Naučnici očekuju da će metamaterijale moći da koriste u biomedicinske svrhe, ali i u odbrambene. Svilu će, smatraju oni, ljudsko telo lakše prihvatiti od drugih implantata. Zlatom „ispisana“ svila također je fleksibilnija od drugih metamaterijala.