ZrenjaninU Zrenjaninu počela manifestacija Dani piva

 

Otvaranjem izložbe posvećene 25. godišnjici pivske turističko-zabavne manifestacije, njene scene „Sima Cacin“, kao i 8. Internacionalnog folkornog festivala „Lala“, večeras je u Zrenjaninu počela tradicionalna manifestacija „Dani piva“, koja će trajati do 29. avgusta.

Svečano otvaranje jubilarne „pivarijade“ predviđeno je za kasnije večeras, kada će Zrenjanincima i gostima kriglom piva na centralnoj bini postavljenoj na Žitonom trgu nazdraviti i poželeti dobrodošlicu gradonačelnik Mileta Mihajlov.

Posle zdravice sledi nasup bosanskohercegovačkog sastava „Letu štuke„ i obnovljene domaće „Pekinške patke“.

Povezana vest:  Kompanija Imlek – jedini domaći proizvođač organskih mlečnih proizvoda

Na zanimljivoj izložbi, postavljenoj u salonu Istorijskog arhiva, slikovito je prikazan nastanak i istorijat pivske manifestacije, koja je tokom vremena menjala organizatore, programske sadržaje, lokacije, datume i vreme trajanja.

Prvi „Dani piva“ održani su od 26. do 28. septembra 1986. godine, u vreme kada je Zrenjanin bio jedan od vodećih privrednih centara u ondašnjoj SFRJ.

Prolazeći kroz uspone i padove, Zrenjanin i „Dani piva“ su ostali pre pet godina bez jednog od osnivača – Pivare, koja sada prolazi kroz stečajna iskušenja.

Povezana vest:  HOLIDAY ON ICE: MISTERY od sutra u Beogradskoj areni

Kao što se to vidi i na izložbi, uprkos konkurenciji i sličnim manifestacijama u okruženju, Zrenjanin i Turistički centar usepli su, ipak, da stvore i održe svoj „brend“, o čemu, svake godine svedoči sve veći broj posetilaca.

Organitatori su najavili da očekuju ove godine rekordnu posećenost, pa su zbog toga na gradskim trgovima i drugim lokacijama obezbedili razvovesne i besplatne koncetre – od rokera do tamburaša, za sve uzraste i ukuse.

Uz programe na Trgu slobode, pod nazivom „Market kulture“, povodom priprema za kandidovanje Zrenjanina za „Evopsku pretonicu kulture 2020″, ovogodišnja „pivarijada“ imaće i tradicionalno takmičenje u brzom ispijanju pivske krigle, na Žitnom trgu.

Povezana vest:  Održan prvi humanitrni Svetosavski bal

U goste su pozvani i „Bistrik“ Biljane Krstić, Prljavi inspektor Blaža, zatim „kraljica“ romske pesme Esma Redžepova, Zvonko Bogdan, Bora Đorđević, a predviđen je i tradicionalni festival tamburaša „Prim za primom, festival za pivom_.

Počevsi od večeras, pa u narednih pet dana, Zrenjanin će biti festivalski grad, sa brojnim etno štandovima i manifestacijama narodnog stvaralaštva i običaja, poput banatske svadbe.