loreal_zene_u_nauciPrestižni konkurs „Za žene u nauci“  produžen  za srpske naučnice
Mlade žene koje se bave naučno istraživačkim radom u oblasti prirodnih nauka biće u mogućnosti da konkurišu do 1. oktobra ove godine u okviru svetski poznatog projekta „Za žene u nauci“, koji je prvi put pokrenut u Srbiji. Odluku o produženju roka za ovaj prestižni konkursa doneli su potpisnici protokola o saradnji na ovom projektu kompanija L’Oréal Balkan, Nacionalna Komisija za UNESCO i Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije.
-Na ovaj način želeli smo da pružimo šansu mladim naučnicama, koje usled godišnjih odmora nisu imale priliku da prikupe dokumentaciju ili da se informišu na vreme, da učestvuju u konkursu – rekla je gdj.Brigite Streler, generalna direktorka L`Oréal Balkan d.o.o. i dodala: – program nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ postoji u 40 zemalja širom sveta, preko 500 mladih naučnica je dobilo našu podršku u daljem naučnom i profesionalnom usavršavanju, a ove godine će biti dodeljene dve stipendije u iznosu od 5.000 evra mladim ženama u Srbiji do 35 godina na doktorskim i post doktorski studijama.
-Ovo je još jedna prilika da se sve zainteresovane mlade naučnice informišu i dostave svoje prijave na našu e mail adresu [email protected] – rekla je Jasna Zrnović, generalni sekretar Nacionalne Komisije za UNESCO i dodala:  – ulaganje u nauku i naučna istraživanja predstavlja preduslov za razvoj  društva u celini zbog čega UNESCO podržava program nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ u svetu i kod nas.
Program nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ pokrenut je 3. juna ove godine potpisivanjem protokola o saradnji među partnerima na projektu i na taj način je konkurs zvanično otvoren. Sve neophodne informacije nalaze se na sajtu Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj www.nauka.gov.rs , gde mogu naći prijavni formular kao i opšta pravila o konkursu, a nakon toga prikupljeni materijal treba poslati na [email protected] . Projekat „Za žene u nauci“ postoji od 1998. godine kada su L’Oréal i UNESCO ostvarili saradnju i organizovali dodelu nagrada na međunarodnom nivou u oblasti prirodnih nauka. Kasnije je nagrada proširena i na program nacionalnih stipendija  i dodeljuje se za projekte koji će biti ostvareni u svakoj zemlji pojedinačno.
Povezana vest:  Uronite u bečko podzemlje