Predstavljena monografija Kulturna baština Srbija

bastinaMonografija „Svetska baština Srbija“, sa stručnim osvrtom na 11 domaćih spomenike kulture koji su pod zaštitom UNESKO-a, naći će se pred međunarodnom javnošću, kao doprinos borbi za promenu slike o Srbije, rekao je u ponedeljak u Beogradu ministar kulture Nebojša Bradić. 
Luksuzna publikacija, čiji su autori Sanja Kesić Ristić, Svetlana Pejić, Aleksandra Davidov Temerinski i Brana Stojkovic Pavelka, predstavljena je danas u Narodnom muzeju, a nastala je u okviru programa „Srbija u Srbiji i Srbija u svetu“ Ministarstva kulture i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Za dizajn se pobrinuo kreativni tim Dragana Sakana. 
Knjiga će, prema Bradićevim rečima, biti predstavljana u regionu i na međunarodnim forumima, a njena promocija biće potpomognuta video spotovima i interaktivnim sadržajima na Internetu. 
Na Listi svetske baštine upisani su manastir Studenica (1986), Stari Ras sa Sopoćanima – što je celina koja uključuje i crkvu svetog Petra i Pavla u Starom Rasu i manastir Đurđevi Stupovi (1979), arheološki lokalitet Gamzigrad – Romulijana (2007) kao i četiri spomenika na Kosovu i Metohiji.

Povezana vest:  Plazma - za svaki put