Henkel_Art_AwardRekordan broj prijava Henkel Art.Award u okviru centralne i istočne Evrope

Henkel Art.Award. 2010: žiri izabrao 5 finalista

Međunarodni žiri predvođen Karolom Kraus, direktorkom Moderner Kunst Stiftung Ludvig Vien (Muzej savremene umetnosti u Beču – MUMOK) je izabrao pet mladih umetnika iz Moldavije, Poljske, Slovenije, Turske i Mađarske među više od 1.000 prijava. U isto vreme, dobitnici promotivnih nagrada za talentovane mlade Austrijske i umetnike iz centralne i istočne Evrope su već imenovani. Dobitnici ovih nagrada, kao i umetnik koji će osvojiti Henkel Art.Award 2010., koja uključuje novčanu nagradu od 7.000 eura, izložbu u domovini umetnika  i izložbu u MUMOK muzeju u Austriji, će biti predstavljeni na svečanom prijemu koji će se održati u Hofstalungen-u (Carske štale) MUMOK muzeja, u Beču, 25. novembra 2010.

Henkel za Centralnu i Istočnu Evropu (Henkel CEE) sponzoriše Henekl Art.Award u saradnji sa KulturKontakt Austria od 2002. godine. U međuvremenu, umetnici iz 31 zemlje Centralne i Istočne Evrope i Centralne Azije su imali pravo da predstave svoja umetnička dela. U 2009. godini saradnja je proširena, pa sada uključuje i Muzej moderner Kunst Stiftung Ludvig Vien (Muzej savremene umetnosti, Beč – MUMOK). Kao rezultat toga, dobitnik nagrade će dobiti pojedinačne izložbe svojih dela u MUMOK-u.

Povezana vest:  Beogradski latino maraton na Adi Ciganliji

 

Pored predsednice žirija Karole Kraus, direktorke MUMOK-a, međunarodni stručni žiri čine i Marija Vasileva, glavni kustos u Gradskoj umetničkoj galeriji u Sofiji (Bugarska), Juraj Carni, kustos i vlasnik galerije u Bratislavi (Slovačka), Dorota Monkievic, zamenik direktora Muzeja savremene umetnosti u Vroclavu (Poljska) i Basak Senova Muratoglu, nezavisni kustos u Turskoj. Oni su se nedavno sastali u Beču. Izabrali su pet nominacija za finale Henkel Art.Award. 2010.,od ukupno 1.060 pristiglih prijava. „Zaista širok opseg i raznovrsnost umetničkih kompozicija i umetnika Centralne i Istočne Evrope me je iznenadio. Ja sam srećna što Henkel CEE, KulturKontakt Austrija i MUMOK daju doprinos promociji talentovanih umetnika čije vreme tek dolazi na ovim prostorima“, kaže Karola Kraus, direktor MUMOK-a.

Povezana vest:  Aduti Srbije i Stvaran svet oko nas na Beogradskom Manifestu

Pet mladih umetnika koji su izabrani kao finalisti  sa šansom da osvoje novčanu nagradu od 7,000 eura, izložbu u njihovoj domovini i samostalnu izložbu u MUMOK-u su: Pavel Braila (Moldavija), Maksimilian Cislak (Poljska), Tao G. Vrhovec Sambolec (Slovenija), Ozlem Sulak (Turska) i Gergelj Hori (Mađarska).

Atraktivne nagrade za perspektivnog austrijskog umetnika

Henkel CEE takođe dodeljuje dve promotivne nagrade, od kojih je svaka donosi 2.000 evra, sa ciljem da podrže mlade talentovane umetnike. „Na taj način, mi ne samo da želimo da promovišemo brojne mlade talentovane umetnike koji rade u oblasti likovne umetnosti u Centralnoj i Istočnoj Evropi, već i u Austriji“, kaže Gunter Tumser, predsednik Henkel CEE, izrazivši zadovoljstvo zbog velikog broja prijava. Druga nagrada za mlade umetnike iz regiona centralne i istočne Evrope će biti dodeljena nekom od učesnika u programu Artists-in-Residence organizovanom od strane KulturKontakt Austrije.

Povezana vest:  Nađi vreme, dobro je znati!

Žiri za promotivnu nagradu za mlade austrijske umetnike čine Martin Hoklajtner iz Provincijalnog Muzeja Gornje Austrije, Suzan Neuburger, kustos u MUMOK-u i Anemari Tirk iz KulturKontakt Austria, trebali su da izaberu pobednika među 74 predate prijave.

Henkel Art.Award. svečanost 25. novembra 2009 u Beču  

Svečana dodela Henkel Art.Award nagrada i prezentacija svih predatih radova finalista će se održati u Hofstalungen-u (Carska štala) u MUMOK-u 25. novembra 2009.