Otvorena najviša građevina na svetu

rVladar Dubaija, šeik Mohamed bin Rašid al Maktum večeras je uz vatromet otvorio najvišu građevinu na svetu, neboder visok 828 metara. 
Šeik Mohamad otkrio je ploču i održao kratak govor u kojem je oblakoder iz „Burj Dubai“ preimenovao u „Burj Kalifa“ što je ime lidera Ujedinjenih Arapskih Emirata čiji je deo i Dubai, šeika Kalifa ben Zajeda Al-Nahajana. 
-UAE danas realizuju najvišu zgradu koju je ikada napravila ljudska ruka … i ovo veliko ostvarenje zaslužuje da nosi ime velikog čoveka. Otvaram danas ‘Burj Kalifa’ – rekao je šeik Mohamad. 
Padobranci su se potom spustili na tlo noseći zastave UAE – crvenu, zelenu, crnu i belu, dok je ogroman portret šeika Kalife okačen o zid građevine. 
Usledio je spektakl sa pirotehničkim sredstvima koji su osvetlili kulu kao božićnu jelku. Svečanom otvaranju prisustvovalo je na hiljade stanovnika Dubaija i turista. 
Na ceremoniji otvaranja večeras je otkriveno i da je kula visoka 828 metara, što je do sada bila strogo čuvana tajna. Kula je uveliko nadmašla najbližeg takmaca, zgradu Tajpeh 101 na Tajvanu, visoku 508 metara. 
Građevina ima 160 spratova. To je 50 spratova više od čikaške kule Vilis (Willis Tower), najvišeg oblakodera u SAD. 
Pored luksuznih stanova i kancelarija, „Burj“ ima i hotel koji je projektovao Đorđo Armani (Georgio). Novi svetski rekorder je okružen desetinama manjih, takođe novih oblakodera i najvećim šoping centrom na Bliskom istoku. 
Tvorci „Tornja Dubai“ postavili su nekoliko rekorda: ima najviše spratova – 160, najviši sprat za iznajmljivanje, najviša je građevina na svetu, viša i od televizijskog tornja u Dakotim, SAD. Ima platformu za panoramsko razgledanje na 124. spratu, što je takođe rekord po visini. 
dubaiProjekt izgradnje čiji je promotor tvrtka Emaar Properties trajao je šest godina, a plan je bio da zgrada koju porede sa legendarnom vavilonskom kulom, bude visoka 818 metara i time postane najviši ikada izgrađen objekat. U izgradnju je utrošeno 330.000 m3 betona i 31.400 tona čeličnih šipki, a koštao je po nekim procenama čak 20 milijardi dolara. Prema podacima na službenim internet stranama Burj Dubaija, na tornju je dnevno radilo 12.000 radnika. Arhitekt grandioznog zdanja Adrian Smith svestan je značaja najvećeg tornja na svetu te je u medijima istakao da će, posle iskustva u Dubaiju, s lakoćom graditi kilometarske građevine.
Projekat je napravila jedna američka firma, a izgradnju obavila korejska kompanija. 
Prodajna cena kvadratnog metra poslovnog prostora je premašila 43.000 dolara, dok je 900 stanova rasprodato za manje od osam sati. 
Zgrada će prosečno sve vreme imati 25.000 stanara i drugih korisnika, a stanari će moći da koriste i bazen, na 76. spratu. 
Otvaranje „Burja“ pada u teška vremena za privredu Dubaia koji se obratio svom naftom bogatom susedu Abu Dabiju za seriju spasilačkih zajmova od ukupno 25 milijardi dolara kako bi donekle pokrio dug koji su nagomilale mreže državnih kompanija. 
Megatoranj je smešten unutar parka, na lokaciji između mora i pustinje te vidljiv u krugu od stotinu kilometara. 
Građevina ima 900 stanova, 37 spratova kancelarijskog prostora, rekreacijski centar na četiri sprata, klubove i restorane, a središnji deo zauzima pomenuti Armanijev hotel sa 160 soba i apartmana.
„Burj Dubai“ je skoro četiri puta viši od velike egipatske piramide u Gizi, dva i po puta viši od Ajfelove kule u Parizu i dva puta viši od Empajer stejt bildinga u Njujorku.

Snimak Burj Dubaji solitera možete pogledati OVDE!
Povezana vest:  Na čelo Schneider Electric Srbija i Crna Gora dolazi Ksenija Karić