Najveći svetski sajmovi knjiga 2010.

frankfurt_sajam_knjigaMagazin Independent odabrao je najveće svetske sajmove knjiga koji nas čekaju u 2010. godini, među ostalim američki BookExpo i nama nešto bliži Frankfurtski sajam knjiga. 
Kao najveći knjiški događaj u Evropi u prvoj polovini godine, naveden je Londonski sajam knjiga koji se održava od 19. do 21. aprila. Premda u najvećem broju okuplja izdavače knjiga na engleskom jeziku, prošlogodišnji sajam privukao je predstavnike iz više od stotinu zemalja.
Najveći svetski sajam knjiga na engleskom jeziku, BookExpo America, održaće se od 25. do 27. maja u New Yorku. Prema najavama na internet stranama, ovogodišnje izdanje trebalo bi da okupi više od hiljadu i po izlagača, petstotinjak autora, a očekuje se dolazak oko trideset hiljada posetilaca. 
Uprkos tome što je dosad često bio zapostavljan, Međunarodni sajam knjiga u Pekingu iz godine u godinu biva sve priznatiji. U Kini, inače zemlji s jednom od najvećih izdavačkih industrija, odnedavno se sprovodi akcija popularizacije hitova savremene svetske književnosti. Ove godine održava se od 30. avgusta do 3. septembra, a četverodnevna manifestacija okupiće više od hiljadu izdavača.
Najveće svetsko stecište izdavača, književnika i ljubitelja pisane reči – Frankfurtski sajam knjiga, na rasporedu je od 6. do 10. oktobra. Bogat program donosi oko tri hiljade različitih događanja – izložaba, predstavljanja knjiga, predavanja autora i radionica. Prošlogodišnje izdanje posetilo je više od tristo hiljada zaljubljenika u knjige, privuklo sedam hiljada izlagača iz više od stotinu zemalja sveta. Počasni gost 2010. biće Argentina.
Za kraj godine tu je Međunarodni sajam Guadalajara, od 27. novembra do 5. decembra u Meksiku. Sajam poznat i pod skraćenicom FIL najveće je okupljalište izdavača i autora španskog govornog područja. U proseku godišnje privuče oko petsto hiljada ljudi, više od hiljadu i po izdavača iz četrdesetak zemalja.

Povezana vest:  Bliži se 15. Međunarodni kongres i sajam kozmetike - Dodir Pariza