Osmeh Mona Lise rezultat je povišenog holesterola

the_louvre_mona_lisaZagonetni osmeh Da Vincijeve „Mona Lise“ koji vekovima intrigira stručnjake i poklonike umetnosti rezultat je povišenog holesterola u krvi, tvrdnje su naučnika sa Univerziteta u Palermu. 
Facijalna ekspresija „Mona Lise“ jedan je od vodećih razloga zbog kojih je remek-delo iz 16. veka postiglo toliku slavu. Prema zaključcima studije profesora Vita Franca, na licu „Mona Lise“ vidljivi su znakovi nagomilanih masnih kiselina, posebno u području oko očiju, prenosi Telegraph.co.uk. Prema Francovom mišljenju, to je posledica povišenog nivoa holesterola u krvi modela, za koji se veruje da je Lisa del Giocondo, iz bogate firentinske trgovačke porodice.
Profesor Franco je dijagnostikovao fizička oboljenja brojnim renesansnim modelima. Među ostalim, subjektu Botticellijevog dela ‘Portret mladića’ dao je dijagnozu Marfanov sindrom, nasledna bolest kod koje dolazi do promena na kostima, a iz Michelangelova portreta s Rafaelove slike ‘Atinska škola’ zaključio je da je majstor bolovao od povišenog nivoa urata u krvi, zbog čega je za vreme rada na Sikstinskoj kapeli živeo na hlebu i vinu.
-Ljudi prikazani na umetničkim delima svedoče o ranjivosti čovečanstva, a da umetnici toga nisu ni svesni – rekao je Franco. 

Povezana vest:  U susret Sajmu venčanja: Katarina Živković odabrala venčanicu