Izuzetno veliki broj različitih dijeta na koje možete naići,  postaje veoma opterećujući za sve one koji žele da se oslobode viška kilograma. Rešenje je u biranju zdravih  namirnica, tako da uvek uživamo u hrani. To je mnogo važnije od slepog pridržavanja određenih namirnica. Od svih informacija kojima smo imali pristup a koje se tiču izbora namirnica koje će nam pomoći da izgubimo kilograme postoji jedna koja se izdvaja, a to je da jedemo dovoljno namirnica koje imaju antiupalna svojstva. U nastavku ćete videti četiri namirnice koje uvek treba da imate na spisku za kupovinu.

Losos

Poznata vam je ona stara poslovica koja kaže „vi ste ono što jedete“? To je u potpunosti tačno, naročito kada je u pitanju losos. „Divlji losos hrani se malim rakovima punim antiupalnog antioksidanta pod nazivom astaksantin,“ objašnjava Colette Heimowitz, nutricionista u kompaniji Atkins Nutritionals. Vi jedete ono što oni jedu! Divlji losos sadrži više omega tri kiselina nego uzgojeni losos pa birajte pametno. Losos takođe obezbeđuje D vitamin. Istraživanja pokazuju da se masti zadržavaju u organizmu umesto da se sagorevaju u slučaju nedostataka D vitamina.  Losos se dobro kombinuje sa mnogo različitih ukusa. Potrudite se da ga kupujete na prometnoj ribljoj pijaci. Mi volimo da prelijemo losos marinadom od limete i đumbira koja sadrži sveži beli luk, ulje od susama i soja sos.

Povezana vest:  Šakira i Pike: Mreže za komarce i vakcine za siromašnu decu

Bobičasto voće

Volimo da počnemo dan uz šolju punu bobičastog voća. „Kupine, borovnice i maline su pune vlakana i zbog njih ćete biti siti i zadovoljni,“ kaže Stacy Goldber, nutricionista u kompaniji Savorfull. Bobičastvo voće puno je prirodnih šećera i možete jesti mnogo bobičastog voća, a da ne pomišljate na vagu. Na primer, šolja seckanih jagoda sadrži samo 50 kalorija. Pola šolje malina sadrži 4 grama vlakana, kupine 3,8, a borovnice ili jagode 1,7 grama vlakana. Svo bobičasto voće sadrži dosta polifenola, mikronutrijenata koji pomaže u prevenciji ćelijskih promena usporavajući i blokirajući upalne procese u organizmu.

Povezana vest:  SVEČANO PREDSTAVLJANJE SRPSKE FORMULE „DRUMSKA STRELA 2014"

Jaja

Jaja su gotovo savršena hrana i prava bomba kada je u pitanju hranljivost, sa sedam grama proteina i antiupalnim omega tri kiselinama, objašnjava ekspert za nutritivne vrednosti u kulinarstvu Andrea Wien. Nekada su nas medicinski stručnjaci upozoravali kako postoje negativne posledice prevelikog broja jaja u ishrani, ali to se sada promenilo. „Mi sada znamo da holesterol u ishrani nije štetan i da je u stvari neophodan da bismo postigli optimalno funkcionisanje ćelija,“ kaže Wien. Tako da ako želite da jedete jaja svaki dan, samo napred! Servirajte ih na bilo koji način, tvrdo kuvana ili poširana. Dodajte i četvrtinu šoljice crnog pasulja koji doprinosi sadržaju antiupalnih proteina ili poslužite sa nekoliko listića avokada za potrebnu količinu zdravih masti i vlakana.

Povezana vest:  Andželina Džoli posetila žrtve zemljotresa na Haitiju

Seme konoplje

Hm! Seme konoplje nije prva stvar koja vam padne na pamet kada razmišljate o antiupalnim svojstvima, ali nemojte da vas to zavara. Samo dve kašičice sadrže 11 grama proteina! Seme konoplje lako je uvesti u ishranu. Semena konoplje stavite u smutije ili ovsene pahuljice (9 grama proteina samo u jednoj šolji!). Umorni ste od ovsenih pahuljica? Probajte kinou. I dodajte mleko od badema i seme konoplje za više proteina, kao i vaše omiljeno bobičasto voće. Mi predlažemo i meko kuvano jaje na vrhu. Zašto da ne? Pospite seme konoplje po integralnim vaflima ili ih uparite sa dezertom od zaleđenog jogurta.

Izvor: http://flip.it/zTC2dM

Photo: Pixabay