Projekat „National Teacher Prize“ deo je projekta „Global Teacher Prize“ koje organizuje Varkey Fondacija.

Varkey Fondacija osnovana je 2010. godine, sa uverenjem da je nastavnička profesija ključna za globalnu budućnost. Tim Varkey Fondacije veruje da svako dete na svetu zaslužuje kvalitetnog nastavnika. Zbog toga, zajedno sa partnerima grade mrežu najboljih nastavnika sveta, jer veruju da će samo tako omogućiti jednako obrazovanje za sve. Jedan od osnivača Fondacije, Sunny Varkey, vodi se idejom da samo edukacija može ispraviti najveće probleme koje današnji svet ima, a to su nasilje, moć i zdravstvo. Jer, sve počinje edukacijom.

Udruženje Živojin Mišić je od prošle godine partner Varkey Fondacije, što znači da je projekat „Najbolji edukatori Srbije“ postao prekvalifikaciono takmičenje za „National Teacher Prize“. Cilj nam je da od već nagrađenih Najboljih edukatora Srbije izaberemo one koji će nas predstavljati u svetu.

Povezana vest:  Raznovrstan program za Međunarodni dan mladih u DOB-u

Kroz ovaj projekat želimo još jednom da pohvalimo, nagradimo i ohrabrimo izuzetne nastavnike u Srbiji, i damo im mogućnost da se nađu na jednom od najvećih svetskih takmičenja u sferi obrazovanja, „Global Teacher Prize“.

Ovogodišnju komisiju činili su:

  • Branislav Ranđelović, v. d. direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.
  • Dragica Pavlović Babić, koordinator PISA istraživanja u Srbiji i saradnik Instituta za psihologiju u oblasti obrazovanja
  • Dušan Basalo, partner u konsultantskoj kompaniji „Atria Group“
  • Ivana Cenerić, koordinator istraživanja u Centru za obrazovne politike
  • Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije
  • Srđan Verbić, bivši Ministar prosvete
  • Vigor Majić, direktor istraživačke stanice Petnica
  • Udruženje Živojin Mišić

Kriterijumi koje su pobednici morali da ispune za plasman propisan od strane Global Teacher Prize-a za ovu godinu su bili upotrebe efektivnih nastavnih praksi koje utiču na kvalitet obrazovanja na globalnom nivou, upotreba inovativnog nastavnog programa koji je inspirisan metodama koji rešavaju nove izazove u budućnosti, lična postignuća, uticaj na zajednicu, razvijanje učenika kao građanina sveta, prepoznavanje njihovog rada od strane zajednice.

Povezana vest:  Forum: Ukinuti polaganje male mature zbog vanredne situacije

Nakon duge rasprave, i uvida u prijave svih prijavljenih kandidata, kvalitet prijava, sadržaj, aktivnosti, napora da promene svoje okruženje i život svojih učenika, usaglašenost sa kriteterijumima “Global Teacher Prize”-a, troje kandidata izdvojilo se od ostalih prema natprosečnim postignućima.

Uvidom u prijave kandidata i dostavljene dodatne materijale, a imajući u vidu kriterijume Varkey Fondacije, komisija je odlučila da na “Global Teacher Prize” plasira sledeće kandidate:

  • Tatjanu Marković Topalović, profesorku fizike u srednjoj školi Dr. Andra Jovanović u Šabcu
  • Dragana Kuveljića, učitelja u osnovnoj školi M. Stiković u Prijepolju
  • Katarinu Veljković, profesorku računarstva i informatike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji
Povezana vest:  Predstava „Avanture gusarske družine”

Izborom ovogodišnjih kadidata želimo da pošaljemo poruku da su ovakvi nastavnici izuzetno značajni i vredni našem društvu, i da ih ohrabrimo da svoje metode rada i uspehe i dalje unapređuju i promovišu.