Poslednji dan najveće naučne zabave u ovom delu Evrope, nedelja 2. decembar na Festivalu nauke proći će u znaku porodičnih druženja sa uzbudljivim naučnim programom osmišljenim tako da zaintrigira starije posetioce, ali i zabavi brojne mališane koji prave svoje prve naučne korake.

U Zemlji budućnosti, pod čijim sloganom se ove godine održava dvanaesti Festival nauke, organizatori pozivaju roditelje da sa svojom decom istraže svet budućnosti i upuste se u najraznovrsnije naučne izazove koji ih zasigurno neće ostaviti ravnodušnim!

PRIRODA Najmlađi, ali i oni stariji posetioci Festivala nauke, biće u prilici su da savladaju najrazličitije veštine koje će im pomoći prilikom boravka u prirodi. Svet šumskih životinja dobio je svoj kutak na festivalu, gde najmlađi radoznalci mogu da se upoznaju sa stanovnicima koji vladaju šumskim predelima naše zemlje. Starije posetioce zainteresovaće načini na koje naši domovi mogu postati još zeleniji uz pomoć arhitekture budućnosti, dok će svi zajedno moći da provere da li je moguće pokrenuti avione uz malo solarne energije.

Povezana vest:  Rezime 51. Loreal Fashion Week-a

TEHNOLOGIJA Ljubitelji virtuelne realnosti otkriće koje su sve mogućnosti ovog tehnološkog iskoraka, od primena u psihološkim istraživanjima do velikih istraživanja energetskih resursa. Više nego zabavni uradi sam uređaji kroz zabavne eksperimente približiće neurounaku svim uzrastima, dok će festivalski Ekspertinejdžeri, srednjoškolci i osnovci iz cele zemlje, svoji vršnjacima na jednostavan i razumljiv način predstaviti svoje nimalo jednostavne izume iz oblasti robotike i elektronike.

IGRA Kako stare sprave za vežbanje i nekoliko kuhinjskih predmeta mogu da dobiju sasvim nov život posetioci Festivala nauke mogu da provere na velikom igralištu u Hali 3A koje reciklaži daje sasvim novo značenje. Jedinstveni plesni vremeplov vodi ljubitelje istorije kroz najrazličitije epohe uz Kleopatru i Cezara, vikinge i vitezove. Oni koji žele da se poigraju sa sopstvenim čulom mirisa mogu da se upuste u neke veoma prijatne, ali i sasvim neprijatne izazove. Granice fizičke izdržljivosti najhrabriji će moći da ispitaju, ali i pomere, kroz zahtevne veslačke izazove.

Povezana vest:  12. Dečiji filmski festival Kids Fest od 23. do 30. oktobra pod sloganom “Filmujmo u ritmu sreće”

ZABAVA Naučno-fantastična bina i ove godine je mesto rezervisano za najluđe naučne šou programe u gradu koja tokom Porodičnog dana okuplja naučnike iz SAD, Francuske, Estonije, Poljske i Srbije. Bilo da su u pitanje cirkuske vratolomije koje prkose zakonima nauke, vodena avantura ili druženje sa tajnim agentima koji putuju u svemir, ove naučne predstave ne ostavljaju ravnodušnima ni mlađe ni starije posetioce.

Festivalske ulaznice, po ceni od 500 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanjamanifestacije, pored pomenutih prodajnih mesta, ulaznice će moći da se kupe i na samoj lokaciji – Beogradskom sajmu.

Povezana vest:  NOVA ISKRA - Nova sezona

Generalni sponzor Festivala nauke šestu godinu zaredom je NIS, kompanija koja se svakodnevno u svim segmentima poslovanja oslanja na savremene tehnologije i inovacije. Na ovaj način NIS i Festival nauke zajedno doprinose afirmaciji nauke i obrazovanja kod mladih u Srbiji, što je jedan od strateških ciljeva kompanije koja svoje društveno odgovorne projekte realizuje pod sloganom „Budućnost na delu“.

Deseti  put zaredom, Prijatelj manifestacije je mts.

Podrška festivalu su  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Francuski institut, Austrijski kulturni forum i Centar za promociju nauke. Suorganizator manifestacije je Beogradski sajam

Sponzori dvanaestog Festivala nauke su: Elektroprivreda Srbije, Erste banka, National Geographic i Grafix.

PHOTO: Jovo Marjanović i Marko Đoković